Ciulama de champignons cu mamaliguta

de RODIMUR in Mancaruri de legume, 4 Noi 2017 | 4654 vizualizari

 

O mâncare atât de bună, încât pentru ea, lași deoparte orice alte bunătăți.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame champignons albe
  • 2 cepe medii
  • 3-4 linguri de ulei pentru călit ceapa
  • 1 pahar de apă
  • 5-6 căței de usturoi
  • 6 linguri de smântână grasă
  • 1 lingură de făină albă
  • 1/2 pahar de apă, pentru subțiat smântâna
  • sare
  • piper
  • 1 legătură de mărar
  • mămăliguță pentru 4 persoane
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciulama de champignons cu mamaliguta:

Se curăță cepele, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie, după care se taie fin și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se se ardă, ci doar să se înmoaie puțin și să devină transparente.

Se curăță pielițele de pe pălărioarele ciupercuțelor și filamentele, apoi se spală bine în mai multe ape. Ciupercuțele se feliază subțire și se pun la călit peste ceapă. Se adaugă un pahar de apă și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc mic, timp de 25-30 minute, până scade puțin apa.

Se curăță cățeii de usturoi, se spală și se mărunțesc, după care se pun în cratiță, să fiarbă înăbușit cu ciupercuțele, 3-4 minute.

Separat, se amestecă smântâna cu făina în așa fel încât să nu se formeze cocoloașe, iar apoi se subțiază cu 1/2 pahar de apă și se toarnă peste ciupercuțe. 

Se mai lasă pe foc 4-5 minute și se supraveghează atent, amestecând mereu, ca să nu se prindă de fundul cratiței. Se condimentează după gust cu sare și piper și apoi se oprește focul de la aragaz.

Se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie fin.

Se prepară mămăliguța, nu foarte deasă, dar nici prea moale și când este gata se toarnă în niște forme unse cu ulei. Se lasă puțin ca să se întărească și apoi se răstoarnă în farfurie, se înconjoară cu ciulama de ciuperci peste care se presară mărar tăiat fin. Cui nu-i place mărarul, poate folosi frunze verzi de pătrunjel, tocate fin.

TIPS-URI

1

Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu fie amară, ci doar înmuiați-o puțin, să devină transparentă și dulce.

2

Când amestecați făina cu smântâna, aveți grijă să nu se formeze cocoloașe.

3

După ce turnați smântâna îngroșată cu făină în cratiță, amestecați mereu, ca să nu se prindă de fund. Oricum, prepararea nu mai durează, din acest moment, mai mult de 4-5 minute.

4

Mămăliguța nu trebuie să fie prea deasă (pentru că e înecăcioasă) dar nici prea moale, pentru că nu ar mai lua forma ceșcuței.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciulama de champignons cu mamaliguta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

RODIMUR 1

05.11.2017, 19:32

Rocsi, nouă ne place foarte mult și de aceea mai fac, din când în când, mai ales când prețul la champignons este convenabil.

laura_n 1

06.11.2017, 19:39

O mancare tare buna. Noi am facut de cateva ori cu galbiori, am profitat de sezonul lor

RODIMUR 1

06.11.2017, 20:22

Laura, n-am făcut niciodată gălbiori. Pe vremuri am făcut de câteva ori ghebe, sau hribi, dar de cele mai multe ori fac champignons, pentru că sunt siguri și curați. Mulțumesc frumos!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciulama de ciuperci