Vara, cea mai gustoasă ciorbă este, de departe, cea din roșii de grădină bine coapte, iar dacă o asezonăm și cu alte ingrediente gustoase, atunci gustul va fi desăvârșit.
De data aceasta eu am preparat o ciorbă de roșii cu bacon afumat și cartofi și a fost atât de gustoasă și sățioasă că nu am mai avut nevoie de felul doi la masă.
Curățăm ceapa și o tocăm solzișori, iar morcovul îl curățăm și îl dăm pe răzătoare.
Baconul îl tăiem fie în cuburi mici, fie fideluță.
Punem uleiul la încins și adăugăm toate aceste ingrediente.
Le lăsăm la preparat, amestecându-le din când în când, până când ceapa este pătrunsă, iar baconul ușor rumenit.
În alt vas, fierbem apa cu puțină sare și adăugăm cartofii curățați și tocați în cuburi.
La câteva minute după cartofi, adăugăm și ingredientele călite.
Lăsăm totul să fiarbă la foc mai mic, până când cartofii încep să se pătrundă.
Opărim roșiile în apă fierbinte cu puțină sare, le decojim și le tocăm în cuburi.
Le adăugăm în vas, atunci când cartofii se pătrund ușor.
Adăugăm peste câteva minute și ardeiul tocat în cuburi și potrivim gustul ciorbei cu condimente și sare.
Nu exagerăm cu condimentele, punem câte o priză din fiecare, adică, atât cât cuprindem între degete.
Tarhon am pus ceva mai mult, pentru că îmi place gustul lui.
Condimentele se pun cam în ultimul sfert de oră de fiert a ciorbei, pentru a-și păstra aromele.
După stingerea focului, adăugăm și verdeața tocată.
Nu a fost nevoie să mai acresc ciorba cu altceva, s-a acrit suficient de la roșii.
Ciorba de roșii cu bacon afumat și cartofi se poate servi simplă, cu ardei iute sau o ceapă roșie, dar se poate adăuga și puțină smântână în timpul servirii.
Noi o preferăm simplă.
Să vă fie de folos!
1
Nu fierbem prea mult legumele, pentru a nu se strivi, trebuie să rămână ușor al dente, mai ales ardeiul și cartofii, dar și cuburile de roșii.
2
Ceapa în schimb, trebuie bine fiartă că altfel creează probleme.