Nu știu cum e în celelalte zone ale țării, dar în Moldova, cum apar zarzavaturile proaspete primăvara, toată lumea vrea să mănânce o ciorbă sau un borș cu legume și cu multă lobodă, cu mult leuștean, mărar și pătrunjel.
Ingredientele sunt calculate pentru o oală de ciorbiță de 5 litri.
Se spală și se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina. Se taie rondele și se pun la fiert.
Între timp, se alege mazărea, se clătește și se pune la fiert. După un clocot, mazărea se strecoară și se pune în oala în care fierb morcovii, țelina și pătrunjeii.
Se curăță, se spală și se taie mărunt loboda, mărarul, leușteanul, pătrunjelul și ceapa verde.
Cele două cepe se curăță, se spală, se taie mărunt și se pun la topit. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă roșiile tăiate mărunt și curățate de semințe.
Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe, după care se pun la fiert în oala pentru ciorbă în care fierb deja morcovii, țelina, pătrunjeii și mazărea. Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă în ciorbă ceapa prăjită cu roșiile, loboda și ceapa verde. Se mai dă un clocot, după care se condimentează cu sare, Vegeta și piper, iar la urmă, se adaugă mărarul, pătrunjelul și leușteanul. Se acoperă oala cu un capac și se oprește focul.
1
Mazărea se fierbe puțin în prealabil, separat și se aruncă apa în care a fiert, pentru că are un gust foarte puternic care ar acoperi gustul celorlalte legume.
2
Morcovii, pătrunjeii și țelina se pun primii la fiert pentru că au un timp de fierbere mai îndelungat decât cartofii. Dacă s-ar pune cartofii la fiert odată cu celelalte legume, s-ar sfărâma, ceea ce nu este de dorit.
3
Cartofii se curăță cu puțin timp înainte de a se pune la fiert, pentru a nu se înnegri.
4
După preferință, pentru îmbunătățirea gustului, se poate adăuga o lingură de smântână în farfurie. Unii au chiar obiceiul de "a drege" cu smântână întreaga cantitate de ciorbă, dar e bine să simțim gustul natural al ingredientelor