M-au tentat mult preparatele lui Laurici si ale lui Alex cu somon. Am reusit sa cumpar un somon proaspat, l-am curatat, filetat si am hotarat sa fac un bors de peste din cap, coada si sira spinarii, iar din o parte din el am facut si cateva chiftelute. Va las si voua reteta de chiftele, poate va tenteaza...
Taiem bucata de peste in cuburi si o tocam/maruntim in robotul de bucatarie. Bagheta, eu am avut o bagheta uitata afara care s-a uscat in 2 zile, se pune in apa calduta pentru 2-3 minute, pana se inmoaie. Se stoarce intre palme de apa asimilata si se pune in robot peste peste. Se marunteste impreuna cu pestele. Se rastoarna compozitia tocata intr-un castron, se adauga patrunjelul, ceapa si usturoiul tocate marunt, precum si restul ingredientelor, mai putin albusurile. Se amesteca bine toate ingredientele.
Se lasa sa se odihneasca compozitia 15 minute. Separat, se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se adauga albusurile la compozitia de chiftele si se amesteca usor. Punem la incins o tigaie cu ulei de palmier, luam cu lingura din compozitia de chiftele, punem in uleiul incins, aplatizam putin cu dosul lingurii si prajim chiftelele pe ambele parti la foc mediu pana sunt rumene. Se scot pe servetele de hartie. Se servesc calde sau reci cu salata preferata,sosuri, cartofi prajiti, orez simplu...
Sa va fie de folos!!
1
ar fi mers de minune si un ardei iute in compozitie, dar nu mi-am dat seama decat la final
2
compozitia va iesi una usor moale, se poate modela si intre palme, dar am preferat lingura pentru ca a mers treaba mai repede
3
se pot adauga in compozitie si legume: morcovi, dovlecei, radacinoase...