Îmi plac foarte mult toate aceste ingrediente, așa că m-am gândit să le combin, pentru a face o mâncare delicioasă. Această mâncare se poate face foarte bine și cu sos de roșii, dar mie-mi place cu sos de smântână și cașcaval, un sos foarte gustos și sățios. Este un sos foarte bun, care se poate servi și fără chifteluțe, numai cu spaghete, dar în acest caz ar mai fi necesare niște feliuțe de jambon, pentru ca mâncarea să fie perfectă. Mi se pare că nici un sos nu este mai bun, cu paste, sau cu chifteluțe...
Mai întâi se fac chifteluțele, chiar cu o zi înainte.
Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, până devine ca sticla, după care se scurge de uleiul în care s-a prăjit. Usturoiul se curăță, se spală și se mărunțește fin.
Se amestecă, până la uniformizare carnea tocată de porc cu: oul, sarea, piperul, ceapa călită, scursă de ulei, usturoiul, făina albă și pesmetul.
Când amestecul este uniform, se ia cu lingurița din el și se formează biluțe, care se aplatizează și se lasă în așteptare pe planșeta înfăinată, până ce se termină toată compoziția. Pentru acest preparat, chifteluțele trebuie făcute foarte mici.
Se prăjesc chifteluțele în ulei încins și la foc mic, ca să nu se ardă. Când sunt prăjite, se iau cu paleta și se depun într-un vas prevăzut cu hârtie absorbantă, ca să se elimine surplusul de ulei.
Se pun spaghetele la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 8-10 minute.
Între timp se pregătește sosul. Untul se feliază și se topește în tigaie, la foc moderat. Când untul s-a topit complet, se adaugă 250 ml de smântână, se amestecă și se lasă pe foc 2-3 minute, după care se adaugă cașcavalul răzuit, sarea și oregano. Se amestecă ingredientele până ce se topește cașcavalul și se lasă sosul pe foc mic încă 2-3 minute, după care se adaugă chifteluțele. Se acoperă chifteluțele cu sos și se întorc pe ambele fețe, lăsând tigaia pe foc încă 2-3 minute.
Se amestecă restul de 50 ml de smântână cu o lingură de amidon, se omogenizează și se adaugă în tigaie. Se amestecă bine îngredientele și se mai lasă pe foc încă 2 minute, timp în care sosul se îngroașă și se leagă frumos.
Când spaghetele au fiert, se scurg de apă, se clătesc și se pun într-un vas încăpător. Se adaugă chifteluțele cu sos, se amestecă ușor, pentru ca sosul să cuprindă toate spaghetele, după care mâncarea poate fi servită, caldă și ornată cu frunzulițe de mentă.
1
Pentru chifteluțe, nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, ca să devină transparentă și să aibă un gust plăcut, dulceag.
2
Scurgeți ceapa de uleiul în care s-a prăjit.
3
Chifteluțele pentru acest fel de mâncare trebuie să fie mici.
4
Faceți chifteluțele din carne de porc, sau de pui, ca să fie mai moi și mai gustoase. Cele de vită sunt mai câlțoase.
5
Puteți coace chifteluțele la cuptor, dacă nu vreți să le prăjiți în ulei.
6
După ce ați prăjit chifteluțele, puneți-le pe hârtie absorbantă, ca să scăpați de surplusul de ulei.
7
Pentru că sosul se face foarte repede, răzuiți din timp cașcavalul.
8
Serviți mâncarea caldă. Dacă mai rămâne, se poate reîncălzi și va fi la fel de bună.