Am preluat reteta de la bucataras Jamila dar am dublat cantitatile, astfel incat sa obtin doua chec-uri. Au iesit atat de gustoase si aspectuoase!! Multumesc Jamila!
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spuma.
Adaugam zaharul vanilinat si mixam la viteza mica, apoi adaugam zaharul, lingura cu lingura, pana obtinem o bezea lucioasa si densa (cand opriti mixerul, sa obtineti "moturi" de bezea).
Galbenusurile le amestecam cu uleiul turnat treptat, ca la maioneza.
Turnam usor "maioneza" peste albusuri si amestecam cu miscari de sus in jos.
Faina o amestecam cu praful de copt, folosind o furculita.
Turnam in ploaie faina si amestecam cu miscari ample, pana obtinem o compozitie uniforma.
Turnam jumatate din compozitie in alt vas.
Amestecam praful de cacao cu apa si amestecam pana obtinem o pasta. Punem aceasta pasta peste compozitia alba aflata intr-un vas si amestecam bine.
Tapetam doua forme de chec (ale mele 8x27 cm) cu hartie de copt si apoi, ca sa obtinem efectul de "zebra", procedam in felul urmator: Luam cu o lingura, compozitia alba si o punem in mijlocul formei, deasupra ei, punem o lingura din compozitia maro si alternam astfel, pana ce umplem 2/3 din forma.
Punem totul la cuptor, la 200 grade pentru 30-40 minute, fara sa deschidem cuptorul in primele 20 minute ca sa nu oprim checurile din "crestere.
Facem testul scobitorii (introducem o scobitoare in mijlocul checului si daca iese la fel de curata, inseamna ca putem scoate checurile).
Se scot din forme si se lasa la racit, puse pe o parte, pe un grilaj.
Se taie si se seveste.
1
Eu nu am pudrat chec-urile cu zahar pentru ca mi s-au parut suficient de dulci, dar, daca va place mai dulce, va recomand sa o faceti.