Buturuga de Craciun

de RuxyRux in Prajituri, 26 Dec 2013 | 5950 vizualizari

 

Prajitura aceasta minunata chiar nu pot sa o ratez de Craciun...si uite asa an de an o reinventez....

 

INGREDIENTE

Blat de rulada:

  • 130 gr faina
  • 130 gr zahar pudra
  • 4 oua
  • vanilie
  • coaja de portocala

Crema:

  • 1 l lapte
  • 400 gr zahar
  • vanilie
  • 3 linguri cacao
  • 7 linguri faina
  • 200 gr unt

Decor:

  • nuca macinata
  • zahar pudra vanilat

Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Buturuga de Craciun:

Cred ca daca ati citit ingredientele v-ati dat seama ca este crema de la prajitura minunata Carpati( multumesc Merisor drag) e a doua oara cand o prepar :) in cazul de fata am injumatatit cantitatile.

Am preparat mai intai crema pentru a avea timp sa se raceasca :)

Am caramelizat zaharul cu grija sa nu se arda,  desigur la foc mic, apoi am adaugat faina si cacaoa si am amestecat foarte bine. Am turnat laptele( atentie maxima FIERBINTE !!!), si numai cate putin, o sa inceapa sa bolboroseasca si nu va speriati, amestecati fara sa va opriti pana puneti tot laptele si apoi trageti vasul de pe ochiul aragazului. Este momentul sa adaugam untul taiat in bucati si sa amestecam cu un tel pana se topeste...este gata crema si o vom da la racit( nu complet).

Intre timp pregatim blatul: Batem albusurile spuma cu 30 gr de zahar pudra ( din total).

Mixam galbenusurile cu putina sare si restul de zahar si vanilie. Adaugam jumatate din cantitatea de albus batut si apoi faina. Amestecam bine si la sfarsit incoporam restul de albus prin invaluire.

Punem compozitia in tava de cuptor( cea din dotare) tapetata cu foaie pergament si o intindem cu o spatula.

Coacem blatul pentru zece minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Vom scoate  blatul cu tot cu foaie de copt din tava pe un prosop curat de bucatarie inmuiat in apa rece si bine stors.

Deasupra blatului am pus o alta foaie pergament si am rulat cu tot cu prosopul umed rulada. Presam cateva secunde si o aducem la starea initiala. Desprindem cu grija foaia de copt de deasupra.

Umplem cu jumatate din crema si rulam buturuga. O luam usor cu tot cu foaia de copt si o rostogolim cu grija pe platou.

Invesmantam rulada in restul de crema de ciocolata si o dam la rece.

Cand este gata scoatem rulada cu o paleta si o asezam pe un platou unde o vom si asambla. Eu am mutat rulada pe un platou pe care am presarat nuca si zahar pudra vanilat. Am taiat o bucata din rulada si am asezat-o alaturi de cea ramasa. Cu o furculita am facut nervurile.

Decorati dupa inspiratie si serviti-o cu placere :)

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Buturuga de Craciun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (45)

ralu_ca 1

27.12.2013, 16:27

foarte buna!

RuxyRux 1

27.12.2013, 22:10

Va imbratisez! Multumesc din toata inima!

MIUTA 1

27.12.2013, 23:23

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

ieri la 09:34

Amorul fructelor de-o vara - Reteta unui desert delicios

pe 21.06 la 18:31

Brownie cu căpșuni - Deliciul suprem cu ciocolată și fructe

pe 20.06 la 17:21

Ștrudel cu caise - Rețeta super rapidă și delicioasă

pe 20.06 la 15:26

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuca de cocos si crema de vanilie