Pentru că vreau să termin legumele din congelator (și nici nu voi mai pune altele aici, măcar un an, de acum înainte!) dar și pentru că soțul preferă oricând ciorbele/borșurile de legume și nu pe acelea cu multă carne, am făcut, spre sfârșitul săptămânii trecute acest borș gustos, aromat cu obișnuitele și sănătoasele condimente naturale: pătrunjel, mărar și mai ales mult leuștean.
Iar borșul natural, preparat de mine în casă, a contribuit din plin la gustul minunat care ne-a încântat. Evident, o mămăliguță caldă este foarte bună cu acest borș de legume, dacă vă place...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.
Dacă se folosesc legume din congelator (așa cum am făcut eu) se scot din timp, mai ales mazărea, ca să se decongeleze natural.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 l de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă, când este cazul.
Cât timp fierb rădăcinoasele, se spală ceapa, se taie mărunt și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală roșia, se taie cubulețe și se înmoaie, la foc mic, în aceeași tigaie cu ceapa călită.
Se aleg separat zarzavaturile (pătrunjelul, mărarul și leușteanul) se spală și se taie mărunt.
Se curăță cartofii, se spală și se taie sub formă de cubulețe.
Se adaugă mazărea în oală și după două clocote se adaugă și cartofii tăiați cubulețe.
Se mai lasă ingredientele la fiert încă 2-3 clocote, după care se adaugă loboda tăiată și borșul, pentru ultimul clocot, odată cu legumele călite.
Se condimentează cu sare și piper și dacă se constată, prin verificare/degustare, că toate legumele sunt fierte, se adaugă: pătrunjelul tocat, mărarul și leușteanul și apoi se ia oala de pe foc.
Se pune capacul pe oală și după 10 minute ”de odihnă”, borșul se poate servi, eventual cu smântână și mămăliguță caldă.
1
Dacă folosiți legume de la congelator, scoateți-le din timp, ca să se decongeleze natural.
2
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă ușor la fierbere.
3
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar ușor, ca să se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
4
Mazărea și cartofii tăiați cubulețe se adaugă în oală când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
5
Borșul se adaugă spre sfârșitul preparării, pentru ultimul clocot.
6
Zarzavaturile se adaugă chiar la sfârșit, când s-a luat oala de pe foc, ca să nu-și piardă aroma.
7
Serviți borșul, după ce ”s-a odihnit” cel puțin 10 minute, cu capacul pus pe oală.
8
Cine dorește, poate servi borșul cu mămăliguță caldă și smântână.