De multa vreme ma gandesc la Baigli. M-am gandit sa incerc si eu sa-i fac si va spun sincer ca am fost foarte incantata de rezultat. Am tot cautat retete in stanga si in dreapta si m-am oprit asupra retetei de Baigli a Jamilei.
P.S. Sa nu-mi cereti ca n-am, i-am facut anul trecut de Paste. Am acolo si doua poze, nu de alta dar sa va convingeti singuri :))))
Prima data pregatim aluatul. Cernem faina, adaugam drojdia uscata si incorporam untul care trebuie sa fie la temperatura camerei. Vom obtine o compozitie nisipoasa, la fel ca la aluatul pentru tarte. Adaugam laptele caldut, galbenusurile, sarea, zaharul, extractul de vanilie si coaja rasa de la o lamaie. Framantam bine aluatul circa 5 minute. Invelim aluatul intr-o folie alimentara si-l dam la frigider pentru 30 de minute. In acest timp, vom pregati cele doua umpluturi. Pentru umplutura de nuca, punem laptele intr-un vas pe foc, adaugam zaharul si lasam laptele sa fiarba pana cand se dizolva zaharul. Luam laptele de pe foc si-l punem peste nuca macinata, adaugam coaja de lamaie si extractul de vanilie. Amestecam din nou si trecem la pregatirea umpluturii de mac. Procedam exact la fel cum am procedat la pregatirea umpluturii de nuca. Punem laptele cu zaharul intr-un vas pe foc, sa fiarba pana se dizolva zaharul, turnam laptele fiert peste macul macinat, adaugam coaja de lamaie si extractul de vanilie si amestecam din nou.
Scoatem aluatul din frigider, il taiem pe jumatate, oprim o parte iar cealalta jumatate o lasam la frigider. Intindem aluatul intr-o foaie subtire, dreptunghiulara, punem deasupra umplutura de nuca, o intindem bine pe suprafata aluatului, lasind insa circa 2-3 cenimetri din margine aluatul fara umplutura. Dupa ce am intins bine umplutura , aducem marginile laterale peste umplutura si rulam frumos aluatul. Cand ajungem aproape de final, ungem marginea cu albus de ou pentru a se lipi bine dupa care rulam pana la capat. Procedam exact la fel si cu cealalta jumatate de aluat pe care o vom umple cu compozitia de mac. Cat timp pregatim cel de-al doilea baigli, pe primul il lasam la frigider. Este foarte important sa stea la rece pentru ca aluatul sa nu dospeasca pentru ca altfel, aluatul va crapa in cuptor. Dupa ce am pregatit cei doi cozonaci, ii punem in tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem cu galbenus de ou. Dam tava cu cei doi cozonaci la frigider pentru circa 10 minute pana se usuca galbenusul pe ei. Cand galbenusul s-a uscat pe ei si nu se ia pe degete, ungem cozonacii cu albus de ou si ii dam din nou la frigider pentru inca 10 minute. Dupa cele 10 minute, timp in care s-a uscat si albusul, scoatem cozonacii de la frigider si ii intepam cu o scobitoare din loc in loc, adanc, pentru a nu crepa in timpul coacerii. Dam cozonacii la cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru circa 35-40 minute. Cand cozonacii s-au copt, este obligatoriu sa-i lasam sa se raceasca bine inainte sa-i taiem, altfel se vor sfarama cand ii taiem. Ii pastram inveliti in folie alimentara. Trebuie neaparat sa-i incercati deoarece sunt o bunatate. Pofta buna!