Ador genul de covrigei sau biscuiți sărați, îmi plac mai mult decât cei dulci, iar cum în perioada aceasta am dispus și de niște jumări, am preparat acești covrigei cu jumări și chimen, ușor picanți și crocanți.
Merg de minune printre aperitivele unei mese, sau sunt chiar perfecți de luat la pachet, de ronțăit în fața PC-ului sau TV-ului.
Mai întâi, trecem jumările prin robot, sau prin mașina de tocat și le mărunțim cât de fin se poate.
Spargem ouăle într-un bol și dăm deoparte un gălbenuș, cu care vom unge covrigeii înainte de coacere.
Peste ouăle din bol adăugăm condimentele( mai puțin semințele de chimen) și le amestecăm.
Adăugăm, apoi, iaurtul în care dizolvăm bicarbonatul, pasta de jumări și omogenizăm compoziția, apoi încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt.
Frământăm un aluat elastic, nu prea ferm, dar nelipicios.
Adăugăm făină atât cât aluatul să devină omogen și nelipicios, nu trebuie să fie un aluat ferm ca de pâine.
Acoperim aluatul cu o folie și îl dăm la frigider pentru o oră, sau urmărim până se întărește ușor.
După acest interval de timp, împărțim aluatul în două părți.
O parte o lăsăm în continuare la frigider, iar cealaltă parte o întindem într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime și decupăm covrigeii, cu forma specială.
Îi așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt, îi ungem cu gălbenuș de ou amestecat cu câțiva stropi de lapte sau apă și un praf de sare și presărăm semițe de chimen peste ei.
Coacem covrigeii cu jumări și chimen pentru 15 minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, sau până când se rumenesc frumos și devin ușor crocanți.
După ce scoatem prima rundă de covrigei din cuptor, întindem și a doua foaie de aluat și decupăm restul de covrigei, apoi îi coacem ca și pe primii.
Sunt foarte buni acești covrigei cu jumări și chimen, atât calzi, cât și reci, alături de un ceai sau un iaurt, dar pot fi strecurați și printre aperitivele unei mese de sărbătoare.
Se pot condimenta după gustul fiecăruia, mie îmi plac în mod deosebit cu chimen și nucșoară.
Să vă fie de folos.