Sfecla rosie

Postat de Sidy in Cu de toate pe 22 Sep 2014, 13:52

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza
Sfecla rosie

E plina de vitamine si fibre, e viu colorata si dulce – trei motive pentru care trebui sa o gatesti mai des.

 

Cum se alege, cum se pastreaza

 

Alegeti sfecle de dimensiuni mai mici, de culoare inchisa, pentru ca sunt cele mai dulci, sunt acoperite cu o pielita fina si nu au crestaturi sau puncte.

 

Ca sa nu piarda din culoare in timpul fierberii, trebuie sa mai aiba o parte din codite. Frunzele sunt de culoare verde, marmorate cu vine purpurii, iar cand sunt proaspete, sunt tari si crocante. Se pot folosi in salate sau mancaruri.

 

Sfecla rosie proaspata se poate pastra – intr-un loc racoros ori in cutia pentru legume din frigider – maximum doua saptamani. Sfecla rosie impachetata in vid trebuie pastrata la rece.

 

Cum gatesti sfecla rosie

 

Cele de marime mijlocie si cele mari se pot fierbe intregi la aburi timp de 1 ora; pentru cele mici, timpul de fierbere este de 30 minute. De asemenea, o sfecla mare sau potrivita se poate fierbe intreaga in apa cu sare cca 1h-11/2 h, iar una mica – timp de 45 de minute.

 

Verificati daca sunt gata intepandu-le cu furculita; daca intra usor, sfecla poate fi luata de pe foc. Dupa fierbere, le scurgeti de apa si le curatati coaja. Daca folositi sfecla rosie la prepararea supei, taiati-o cuburi si bucatile mici fierb mai repede.

 

Ce mai trebuie sa stii

 

Sfecla isi pastreaza gustul dulce cand e rumenita in cuptor. Preincalziti cuptorul la semnul 5/190 grd.C. Asezati sfecla intreaga, taiata jumatate ori sferturi intr-o tava de copt si stropiti cu ulei de masline. Presarati sare si piper negru.

Inainte sa le puneti la fiert, spalati-le sub jet de apa rece si curatati-le de pamant cu o perie de legume (nu e nevoie sa le curatati de coaja ca pe cartofi, ca sa nu isi piarda toata culoarea).

Ori de cate ori taiati sfecla cruda, purtati manusi de plastic ori spalati-va imediat pe maini.

Sfecla rosie rasa cruda in salata…

…are un gust delicios in combinatie cu salata verde si stropita cu vinegreta de lamaie si cu ulei de masline. Sfecla rosie fiarta sau rumenita la cuptor se taie feliute subtiri si se serveste dreasa cu vinegreta si cu hrean ras, dupa gust.

Poti sa o gatesti in multe feluri

 

Puteti prepara o supa-crema, dreasa cu smantana si presarata cu ceapa verde, tocata.

Cand pregatiti o rata la cuptor, adaugati sfecla taiata sferturi care, dupa ce se va imbiba cu sosul din tava, va fi garnitura ideala pentru friptura.

Sfecla rosie calita poate fi servita ca garnitura la friptura de porc, de miel sau de pui.

Se serveste calda, stropita cu suc de lamaie doar in momentul servirii.

Daca pregatiti o cantitate mai mare, o puteti pastra fiarta si racita intr-un borcan, in frigider, timp de 1 saptamana, fara sa o dregeti cu vinegreta decat in momentul servirii.

E buna pentru inima!

Sfecla rosie include cantitati importante de potasiu, care ajuta la reglarea pulsului si a tensiunii arteriale, precum si acid folic, recomandat in special femeilor insarcinate. Prin gatit, aceste substante nu se distrug, ceea ce o face pretioasa – indiferent de modul cum e consumata!

 Chiar acum am mai aflat niste date interesante :

După 40 de ani oamenii îşi iau tot felul de măsuri să îşi scadă tensiunea arterială pentru că aceasta este asociată cu infarctul, atacurile cerebrale, bolile de rinichi şi chiar cu pierderea vederii. Instituţiile sanitare internaţionale recomandă ca metode de control pentru tensiunea arterială să limităm consumul de sare, să ne menţinem cât mai aproape de greutatea ideală, să facem mişcare constant, să ne verificăm constant tensiunea şi să facem controale periodice la medicul de familie.

Dar ştii că există o legumă care poate face diferenţa în lupta pentru o tensiune arterială scăzută? Această legumă este sfecla roşie! 

Cercetătorii de la insituţii medicale din Statele Unite şi Marea Britanie au dezvăluit rezultatele unui studiu: consumul a mai mult de două căni de suc de sfeclă pe zi poate reduce drastic tensiunea arterială. 

Acum, dacă stai să te gândeşti, "două căni" nu înseamnă mult; dar trebuie să ţii cont că sucul de sfeclă roşie are un gust puternic şi probabil îţi va fi mai uşor dacă îl amesteci cu apă, cu suc de roşii sau de mere. În mod normal te-ai gândi că antioxidanţii din sfeclă sunt cei care te ajută - datorită culorii roşu închis a sfeclei - dar de fapt sunt nitratii. 

Nitratii sunt transformaţi în nitriţi de bacteriile prezente în saliva ta. Nitriţii ajută la circulaţia sângelui şi împiedică tromboza vasculară, scăzând astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge. Statistica arată că mai mult de un sfert (25%) din populaţia mondială suferă de tensiune arterială ridicată, care este responsabilă de aproximativ 50% din cazurile de boli de inimă şi aproximativ 75% din cazurile de accidente vasculare. 

 

Câteva sfaturi vizavi de sfecla roşie: 

 

- Adaugă sfeclă roşie gratinată sau fiartă în salată, este o metodă excelenţă să adaugi culoare şi textură mâncării, dar şi să ajuţi la scăderea tensiunii  

- Adaugă culoare pastelor pe care le prepari punând şi sfeclă roşie 

 

SURSA: Revista Clik Sanatate, Femeia

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Comentarii (10)

23.09.2014, 09:01

Aceasta este reteta mea de salata de sfecla :
http://www.bucataras.ro/retete/salata-de-sfecla-rosie-cu-hrean-31848.html

02.10.2014, 11:00

fata mea o adora

02.10.2014, 20:35

Sunt o fana a ciorbei de sfecla..

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]