O dilemă din care parcă nu putem ieși. O întrebare care a devenit extrem de uzitată în discuțiile noastre de zi cu zi și care, de obicei, pune capăt unei polemici în care ambii parteneri par a avea dreptate.
Răspunsul e simplu și sigur: oul. Specialiștii îl explică: la baza lanțului trofic din care fac parte galinaceele este zigotul 😊. Dar gata cu lecțiile de biologie și dilemele filosofice și să ne întoarcem la ale noastre.
Provocarea din această săptămână are în primplan, așa cum cred că deja ați bănuit, oul.
Mă interesează să faceți preparate în care el să fie vedetă. De la omlete (sper să nu fie tocmai cele clasice) la ouă poșate pe Camenbert încălzit în cuptor și sos de mix de fructe de pădure orice preparat cu acest delicios ingredient este acceptat. Dacă doriți neapărat puteți încerca să faceți ochiuri pe astfaltul încins sau pe capota mașinii, dar atenție ca acest mit chiar să funcționeze ar trebui să sțiți că albușul începe să se coaguleze de la 62°C “încetează să mai curgă la 65°C și se întărește zdravăn de tot la 70°C. Între timp gălbenușul începe să se îngroașe la 65°C și își pierde fluiditatea la 70°C” (Robert L. Wolke, Ce i-a spus Einstein bucătarului său. Știința gastronomiei explicate, ed. Humanitas).
Am ales oul pentru că este și unul din cele mai complete și complexe ingrediente din bucătăria noastră.
Așa dar astăzi nu vă las nici o rețetă de reper. Fie că îl fierbeți, coaceți, poșați, fie că îl bateți de nu mai știe de el în omlete sau cu gingășie în “scrambled eggs”, că-l faceți liqeur ori spumă, oul trebuie să fie în centrul atenției.
Spor, inspirație și poftă bună!