Concurs: Spune STOP risipei alimentare!

Postat de Bucataras in Concurs pe 6 Oct 2015 | 3832 vizualizari

Comentarii (55)

06.10.2015, 18:49

Hm... delicat subiect. Pana nu de mult, obisnuiam sa arunc "resturile" alimentare. Impropriu spus resturi. Insa, cu timpul am invatat sa lucrez ordonat, astfel ca tot ce ramane in urma gatirii, este pastrat pentru urmatoarea runda de gatit. Legumele le toc separat, astfel ca le pot sorta usor si in cazul in care sunt in cantitate prea mare, le pun in pungute si le pastrez la congelator pana cand imi sunt necesare. "Resturile" a diverse preparate (gen cascaval, sunca, etc) le combin intr-o pizza, salata, placinte in functie de ce se pliaza cel mai bine!

Ina

Ina
06.10.2015, 19:34

Incerc sa pastrez cat de multe alimente pot prin congelarea lor imediata, fara a intarzia procesul congelarii prin pastrarea acestora si la frigider . Multe persoane gresesc pastrand carnea 48-72 ore refrigerata, pentru ca asa scrie pe ambalaj si abia apoi congeland-o, cand toate sucurile sunt deja scurse, iar termenul de valabilitate este aproape de expirare. Tocmai de aceea s-a interzis prin lege indicarea pe etichetele alimentelor a doua stari termice ( ex: 3 zile pastrare la 2-8 grade ; 12 luni la -18 grade )
Eu fac portiile cat mai mici , pentru a nu decongela alimente mai mult decat imi trebuie ( mai bine decongelez 2 pungi daca vreau sa fac mai multa mancare ).
Niciodata nu recongelez alimentele dupa decongelare, intrucat se stie ca prin decongelare incarcatura microbiana creste foarte mult.
Incerc, pe cat posibil ( pentru ca nu prea-mi permite spatiul din cele 3 combine frigorifice ), sa grupez alimentele pe categorii, pentru a nu imprumuta mirosuri unele de la altele (de ex. legumele si fructele nu le pun in acelasi sertar cu pestele si nici cu preparate condimentate : carnati, pastrama, etc )
Daca aleg sa pastrez preparate in frigider folosesc vase acoperite si incerc sa respect zonele de depozitare, asa cum indica producatorul ( temperatura cea mai scazuta este in zona de jos a frigiderului, deasupra cutiilor de legume ) .
Alimentele vidate nu le mai pastrez, dupa devidare, in punga lor ci prefer sa le pun in hartie sau in caserola , pentru a nu se mazgui inainte de vreme.
Si pentru ca beciul meu este deja marca inregistrata ) , iar spatiul din congelator este prea mic pentru nevoile noastre , cea mai buna metoda de pastrare indelungata a alimentelor este cea de conservare in diverse preparate , in recipiente capsate cu capace noi si sterilizate .
P.S.Daca-mi mai trece ceva prin bibilica, revin si va mai povestesc ))

Update 08.10.2015 )) :
Gandindu-ma cum as vida eu sticlele cu vin ) :”> , folosind aparatul de vidat, mi-am adus aminte ca nu v-am zis nimic despre pastrarea vinului, ca doar si ala-i aliment )
Va pot oferi cateva sfaturi care va vor ajuta sa pastrati vinul mult timp, fara a se oteti. In primul rand, mustul in fierbere nu trebuie sa ia contact cu aerul, deoarece acesta provoaca oxidarea vinului . Dioxidul de sulf ( antioxidant care ajuta si la limpezirea vinului) nu se adauga in must, ci in vinul tanar ( dupa oprirea fermentarii ) . Daca incepem sa consumam vin dintr-o damigeana, vom proceda la redistribuirea intregii cantitati ramase, in damigene ( sau alte recipiente) mai mici , astfel incat niciodata sa nu ramana aer in vasul in care pastram vinul. In caz contrar, vinul va casa si nu ne vom putea bucura de el mult timp.
P.S. Eu inca pastrez in beci vin din recolta anului 2013 si va garantez ca rar se gaseste in comert vin mai bun

Ina

Ina
06.10.2015, 19:39

Vaaai, cred ca l-am intrecut pe Padre ))))

06.10.2015, 19:48

))))))) Ina

Ina

Ina
06.10.2015, 19:49

Aaaa, inca ceva: scriu pe pachete data congelarii, pentru a consuma intai alimentele cele mai "vechi", ruland astfel alimentele in functie de prospetimea lor

06.10.2015, 19:50

Vai Ina! Trebuie sa imi reeditez comentariul )))))

06.10.2015, 19:50

Inuco succesuri sa ai fain ai scris

06.10.2015, 19:53

Partea cu recongelarea nici eu nu o practic. Si la fel, congelez in cantitati mici, daca am nevoie de mai mult scot doua-trei pungute.

06.10.2015, 19:55

Astazi se arunca alimentele deoarece oameniilor le este mai lejer sa cumpere in fiecare zi mancare decat sa le mai pregateasca ei acasa. Nimeni nu se mai gandeste la sanatate si la beneficiile mancarii gatite acasa.Toata lumea este pe graba iar timpul limitat. Trebuie sa invatam sa ne organizam in asa fel incat sa avem rezultate pozitive.Nimeni nu mai conserva, nimeni nu se mai gandeste sa pastreze alimentele care sunt in plus sau care le-au ramas de la masa de seara.Alimentele dupa care alti oameni tanjesc ,noi le aruncam la gunoi fara sa ne pese. De ce oamenii prefera sa le arunce? Raspunsul meu ar fi: din lejeritate.Mergi la orice supermarket si cumperi orice si oricand la preturi acceptabile.De ce sa mai facem economie?Din pacate asa gandesc majoritatea oameniilor.
De exemplu daca imi ramane mancare la cina nu o arunc,o pastrez pentru a doua zi si o mananc la pranz.O pun in caserole micute si le acopar cu folie de prospetime. Daca seara fac la desert gris,macaroane,clatite sau orice altfel de desert si mai imi ramane,tot timpul le pun la pachet pentru a doua zi la micul dejun sau la munca.Iarna pun la congelator,rosiile,verdeata tocata marunt,ardei gras taiat feliute si orice legume care mi-au ramas de fiecare data cand am gatit.Mai congelez si mazare .Cum tin eu alimentele in frigider? Branza sta mereu acoperita cu folie de prospetime,la fel se intampla si cu legumele pentru salate.Daca incep de exemplu o bucata de cascaval mereu o acopar cu folie de prospetime.Cateodata daca imi ramane paine o bag la congelator.(de obicei congelez chiflele). Din mere fac compot daca am prea multe sau diverse deserturi(placinta cu mere,strudel,tarta). Incerc sa fiu inventiva si sa gasesc intrebuintare oricarui aliment ramas.Decat sa aruncam alimentele ramase daca nu dorim sa le pastram sau sa le lasam pana se altereaza mai bine le oferim oamenilor saraci. Eu am mai oferit pachetele oamenilor saraci cu mancarea ramasa de cu seara sau de la pranz. M-am simtit impacata si incantata ca am putut sa ofer o bucatica de paine unui om mai putin norocos.
Oameni buni,inainte sa aruncati alimentele la gunoi trebuie sa va ganditi ca sunt oameni care in ziua respectiva nu au mancat nimic.

Ina

Ina
06.10.2015, 20:00

Dya )))

Ina

Ina
06.10.2015, 20:01

Doamne ajuta, Dia!
Eu nu prea stiu ce inseamna "sa arunci alimentele" , pentru ca ... nu arunc

06.10.2015, 20:08

Bafta, fetelor!

06.10.2015, 20:16

Ce premiu fain!
De obicei cand cumpar carne mai multa,o portionez si o pun in mai multe pungi in congelator imediat dupa ce am cumparat-o.
Si legume le congelez de obicei in caz ca e o cantitate mai mare,le tai cuburi,le pun in pungute separate si le bag in congelator.
Daca am gatit mai multe pun in caserole si le dau la frigider,la fel si mezeluriile feliate,branza,le pun in caserole separate,pentru a nu prinde miros sau a nu se usca.
Nu imi place sa arunc mancarea,evit lucrul acesta.

06.10.2015, 20:36

Nu risipesc pentru ca daruiesc ...de regula impart mancarea cu toata lumea....cu prieteni, parinti, vecini, iar ce ramane a doua zi sa spun asa si nu se mananca...dau celor nevoiasi...si sunt destui!
Imi place atunci cand cumpar carne , peste...sa pun in pungi la congelator cate o singura bucata , astfel nu este nevoie sa scot mai mult decat prepar.
Daca raman legume, sau verdeturi le toc si le pun la congelator pentru mancare.
Branzeturile ramase merg fara doar si poate la tartele aperitiv pe care le prepar, la saratele, sau la placinte....asa ca niciodata nu apuca sa se invecheasca ceva in frigiderul meu...
Intotdeauna pun folie se prospetime pe mancarea care merge la frigider, iar mai nou mi-am cumparat niste cutii vidate pentru mancarea care ramane, astfel se depoziteaza si mai usor la frigider sau congelator.
Cumparaturile le fac saptamanal, totul este in termen, mereu proaspat si nu e cazul de rispit sau aruncat. Prefer sa daruiesc decat sa arunc si-o fac din toata inima!

06.10.2015, 22:08

De regula nu congelez prea multe produse, dar vara imi place sa-mi pun la congelat fructe: zmeura, mure, capsuni...pe care le congelez separat, fruct cu fruct, pentru a nu se lipi intre ele si pentru a-si pastra forma frumoasa. Le spal, le pun pe niste servetele la scurs, apoi le pun una langa alta intr-o tava curata si uscata. Dau tava la congelator cateva ore, apoi transfer fructele in caserole.
Imi place sa mai congelez si albusurile ramase.

07.10.2015, 21:57

Nu cumpar prea mult ca sa nu arunc si aici ma refer la fructe, legume, lactate.Carnea o portionez si o congelez, daca e multa.

08.10.2015, 15:16

De obicei nu fac risipa , cumpar atat cat imi trebuie ,iar daca mai ramane ceva , pun in folie alimentara si apoi le asez in congelator ,

08.10.2015, 17:20

Cand aduc carnea acasa de la magazin, o separ si o congelez in pungi separate. Deoarece la noi in familie se mananca foarte putin, preferam sa folosim alimente in conserve sau gata preparate, astfel risipim mai putin si consumam si mai inteligent

08.10.2015, 17:28

Noi incercam, in general, sa nu risipim mancarea, avem gainute care sunt foarte utile pentru consumarea resturilor .

08.10.2015, 18:24

Noi in general facem cumparaturi o data la 2 saptamani si mereu ne uitam pe fiecare prospect cand expira, iar carnea deasemenea, deoarece sotul este macelar intr-un abator si cumpara carne de cate ori este nevoie, nu trebuie sa ne aprovizionam cu multa deodata. Iar la prepararea mancarii, mereu fac cat sa se sature toata familia si rar ramane pentru a o arunca, eventual inventez repede ceva. Noi suntem mai stransi in ceea ce priveste aruncatul mancarii si nu suntem pretentiosi daca mai mancam odata din acelasi preparat. Legumele si fructele le cumparam cu limita, facem lista la ce vrem sa facem de mancare si cumparam atat cat avem nevoie pentru urmatoarele 2 saptamani. Deci Stop risipei alimentelor!

09.10.2015, 10:35

Cumpar in cantitati mici alimentele perisabile prefer sa merg la cumparaturi aproape zilnic.Gatesc zilnic in cantitati mici care stiu ca se consuma la o masa,painea veche o usuc in cuptor si o macin transformando in pesmet pe care il folosesc la diferite preparate culinare.

09.10.2015, 14:33

Niciodata nu cumpar mai multa mancare decat ceea ce am nevoie pentru maxim 2 mese pe zi . merg la cumparaturi in fiecare zi si cumpar doar strictul necesar prepararii mesei din ziua respectiva. Daca cumva se intampla sa imi ramana mancare pentru a doua zi ma gandesc la o solutie si incerc sa o "incorporez " in urmatoarea masa pe care o gatesc. Nimic nu se arunca totul se transforma. Tocmai pentru faptul ca respect mancarea si ingredientele ei .

09.10.2015, 15:45

Pentru a consuma mereu alimente proaspete cumpar cantitati adaptate ce le consum inainte de expirarea termenului de garantie . Pentru pastrarea in frigider folosesc caserole cu capac si folie alimentara Pentru a nu se intrepatrunde mirosurile puternice care mai apoi ar influenta gustul .
Avand gradina de multe ori surplusul de legume / fructe il ofer colegilor , vecinilor sau rudelor .Toti copii de la bloc se aduna langa garaj cand ne vad cu o ladita sau galeata,stiu ca vor primi fructe . Nu trebuie sa asteptati ca mancarea sa inceapa sa se detrioreze gustativ , oferiti-o daca va prisoseste cat timp este proaspata . Daca am fructe in plus si nu le pot consuma prepar cateva borcane cu dulceata .Ma doare inima cand vad cum se arunca din legume prin curatare ne-atenta - asta chiar la emisiunile tv ale unor vestiti chefi .Daca prepar chiar si ardei umpluti si-mi raman capacelele nefolosite le tai cubulete si le depozitez la congelator , La iarna ma bucur cand ,, gasesc'' punguta .
Conserv legumele , fructele si le pun in borcane de marime adecvata unei singure consumari . Daca ramne putin in borcan nefolosit exista riscul ca in contact cu aerul sa se strice . Eventual mai rezista o zi-doua in frigider .Verific periodic legumele depozitate in camara, pivnita sau balcon. Daca dau semne de deteriorare iau masuri incorporandu-le in meniu .
Evaluez cel puti o data la saptamana frigiderul si imi programez meniul in functie de alimentele de care dispun . Transform unele preparate ramase din ziua anterioara . Unei supe limpede de carne ii adug o mazare , fasole , brocolli fierte si ,,ii schimb fata ''cu putina smantana sau iaurt . Unei fripturi sau tocanite ii adug o alat verdeata si un alt condiment , o alatur altei garnituri si am un preparat nou .
Carnea o cumpar sau procur de la rude ce cresc animale in gospaodaria proprie [ astfel ma asigur de prospetime si calitate ].Portionez carnea in cantitati potrivite numarului de persoane din familie . Etichetez pungile cu denumirea provenientei ,a mancarii ce doresc sa o prepar , sau cu denumirea partii anatomice de unde provine carnea . Ex: porc , vitel , salau , ied , oaie , curcan , cocos , pui , pulpe , piept, gulas ,friptura , tocanita , fleica ,spata .
Capetele de branzeturi sau mezeluri le incorporez la o pasta fainoasa sau cartofi la cuptor .
Am vazut scris in unele reviste fitoase de trendul de a gati cu ce gasesti in frigider ) Este de bun simt si de inteles . Aceasta am invatat de mica in casa mamei si de la bunica .Si asta din necesitate . Te descurci cu ce gasesti si prepari mancare cat mai gustoasa familiei cu ce ai la dispozitie .
Tot de mica am, invatat de la bunica si mama ca este mare pacat sa risipesti mancarea .
Un aparat Food Saver mi-ar fi de mare ajutor pe langa casa

Ina

Ina
09.10.2015, 16:20

Eu l-as baga in casa, Mihaela, nu l-as tine pe langa ))))))))

09.10.2015, 17:09

Eu obisnuiam sa arunc multa mancare, mai ales legume, branza si paine.
De aproximativ un an am inceput sa fiu mai constienta de risipa pe care o faceam asa ca am luat niste masuri destul de simple.
Pentru a nu mai arunca atat de multe legume, cumpar cantitati mai mici, iar daca am in frigider conopida, telina, fasole pastai, morcovi sau alte legume care nu mai sunt in cea mai buna stare, le conserv sub forma de sos Picallily pe care il folosesc apoi ca acompaniament pentru cartofii prajiti sau tocanita de cartofi cu kale.
Pentru a nu mai arunca branza care a mucegait, imediat dupa achizitonare congelez o parte in portii, iar cand am nevoie de ea fie o dau pe razatoare sau o folosesc direct, in functie de specificul retetei, iar restul, o pastrez in frigider pentru sandvisuri sau alte retete la care nu pot folosi branza rasa sau in cuburi.
In plus, daca am mai multe bucati mici din branzeturi diferite, le folosesc in burgeri sau chifetele ca modalitate de asezonare.
De asemenea congelez painea, iar daca imi raman colturile de exemplu, le transform in pesmet.
Un alt truc pe care il folosesc este sa cumpar un pui bio pentru supa, il fierb in apa sarata, la foc mic timp de cateva ore impreuna cu bucati de ceapa, telina, cojile de cartofi si/sau morcovi, sau alte resturi de legume pe care altfel le-as arunca, apoi indepartez carnea de pe carcasa, pe care o folosesc in cel putin 3 feluri diferite de mancare precum tocanita economica cu galuste sau curry, pachetele de primavara, bapao, sandvis po` boy, paste, dim sum, biryani, placinta cu pui, pot stickers, phad thai, quesadilla sau banala supa de pui, iar variantele sunt nelimitate.
Portionez apa in care a fiert puiul in pungi pentru congelator, le etichetez si le pastrez pentru diferite preparate care necesita supa de pui, precum cartofii fierti sau sosuri si desigur supa.
Un alt truc care functioneaza pentru mine, pentru a limita risipa alimentara este sa planific un meniu pentru toata saptamana, cat mai variat si sa cumpar toate ingredientele necesare odata. De asemenea, fac cumparaturile online, care imi sunt livrate acasa. In acest mod, nu cad victima strategiilor de marketing al supermarketurilor care ne conving sa cumparam mai mult.
Consider ca, de cand am inceput sa folosesc aceste strategii, am devenit mai eficienta in a folosi resursele alimentare cat mai economicos, ecologic, variat si creativ.

10.10.2015, 09:27

Lucruri frumoase sau scris aici! Ina e cu legea la purtator))
Deci am sa incerc sa va scriu si eu cateva randuri...
In primul rand eu stau la bloc nu dispun decat de o camara de depozitare si de un frigider cu congelator. )Camara, este adaptata si pt conditiile de depozitare a borcanelor pt iarna. Este situata la intrarea in apartament, este mai racoroasa, are gresie(care se stie ca tine mai frig) si tot ce se depoziteaza se pune direct pe gresie si pe un raft facut deasupra pardoselii.
De regula sunt risipitoare si cumpar mai mult decat putem manca toti trei. Fac cumparaturi de 2-3 ori pe saptamana. Din primavara si pana in toamna cumpar din piata, de la tarani legume, fructe. Pentru ca piata abunda de produse, de regula cumpar prea multe. Nu suntem mari mancatori de fructe, dar cumpar fucte mereu si diferite. Se mananca putin si atunci automat ce ramane se transforma in putin gem/dulceata, placinte, prajituri, sucuri naturale sau se depoziteaza in pungi la congelator. Legumele care raman, le toc si le pun pt congelare. Uneori pregatesc pungi pt o ciorbita sau tocanita si atunci imi este foarte usor cand vreau sa gatesc ceva repede si nu am legumele la indemana. Branzeturile, nici astea nu lipsesc. Nu cumpar cantitate mare dintr-un singur fel de branzeturi. Cumpar cantitati mici si diversificate. In frigiderul meu veti gasi mereu branza de multe feluri branza de capra(vara proaspata, iarna telemea), proaspata de vaci, cu mucegai albastru, cu mucegai alb, cascaval Delaco feliat pt sandvisuri, branzici la cutie pt pachetelul meu la serviciu, de burduf... Branza si carnea de capra, o cumpar de la o doamna care are o ferma mica. De cativa ani ne cunoastem si-mi procura cele necesare la comanda. Tot de la ea cumpar oua de tzara, zer si lapte de vaca. Laptele ramane de cele mai multe ori. Pentru ca avem o relatie buna, pentru ca sunt un cumparator fidel de multe ori primesc bonusuri in litri de lapte de vaca. In felul acesta fac branza proaspata din late de vaca. Laptele fiind mult si neavand ce sa fac cu el il transform in branzica. Nu se arunca nimic,zerul se foloseste la aluaturi
Painea, este unul din alimentele care se arunca cel mai mult. Adica raman capete, colturi, apuc sa fac sau sa cumpar paine proaspata si cea ramasa nu se mai mananca...De cand eram mica painea la noi nu se arunca. Pe vremuri, mama usca painea si cand se facea o plasa o ducea unui neam care statea in apropiere, la casa si acesta o dadea la pasari. Eu, usuc painea ramasa si o transform in pesmet.
In principiu, tot ce este prin frigider se transforma intr-un fel sau altul in mancare sau se congeleaza. Fac parte din generatia care a prins si alte vremuri, cand mancarea era rationalizata, se gasea doar prin pile si cunostinte...mama avea o vorba: e pacat sa arunci mancare!

10.10.2015, 11:12

În primul rând, încerc să cumpăr cantități mici de alimente prosapete, cât știu că vom consuma în două-trei zile, nu mai mult. Dacă, totuși, rămân, încerc să le combin într-un fel de mâncare, pentru a goli frigiderul înainte de o nouă aprovizionare. În general, reușesc și chiar nu arunc mâncare pentru că îmi pare rău, recunosc, în primul rând, de banii mei pe care i-am cheltuit pentru respectivele produse.

11.10.2015, 12:12

Cred că este foarte important să ştii ce mănânci, dar mai ales cât. Nu mă încântă ideea frigiderului plin sau a pivniţei pline - aici poate doar cu conserve tip zacuscă, dulceaţă sau murături care ţin cca 6 luni - 1 an.
În primul rând fac un meniu pe câteva zile şi încep cu măncărurile ale căror ingrediente se strică primele.
Când merg la cumpărături încerc să respect cât mai mult lista şi încerc să nu cad pradă altor tentaţii care să depăsească atât capacitatea de consum, cât şi cea de depozitare.
Cumpărăturile care necesită păstrarea la rece, le fac foarte mult şi în funcţie de frigider, de capacitatea acestuia precum şi de puterea de a răci pe care o are.
Anumite alimente se congelează, deci dacă-mi rămâne ceva din această categorie congelez, aici includ şi anumite deserturi, de exemplu.
Mă informez tot timpul despre modul de păstrare al alimentelor, aşa am aflat cum se ţin anumite brânzeturi sau cum şi pe ce perioadă se pot congela anumite produse precum şi ce legume nu pot fi ţinute împreună deoarece una favorizează degradarea celeilalte.
Dacă încep să se strice fructele, le curăţ, le cântăresc şi adaug cantitatea necesară de zahăr pentru a obţine un gem delicios sau un sos de fructe îndulcit cu miere, care se poate pune peste iaurt la micul dejun. Legumele ori le congelez (pe cele care se pretează), ori le pregătesc imediat ce am observat că încep să se strice.
Mâncarea făcută în cantităţi mici, astfel încât să fie consumată în timp scurt.
Inclusiv pâinea o congelez la nevoie, apoi, dacă vreau o pâine caldă, o bag în cuptorul încins pentru câteva minute aşa congelată. Pe lângă asta, o mai şi porţionez, ştiu cam câtă se mănâncă la o masă şi scot doar câtă trebuie sau cumpăr direct chifle.
Mâncarea aşezată pe rafturi (frigider sau pivniţă) în funcţie de data expirării sau a cumpărării.
Cumpăr şi consum cât mai mult fructe şi legume de sezon, astfel am o garanţie în plus a prospeţimii, gustului şi astfel ştiu cum se pot păstra.

11.10.2015, 16:17

De obicei cumpar cat trebuie ...darin timp am invatatat si am pus in practica urmatoarele tips-uri:
-ciupercile le tin intr-o puga de hartie pana in momentul intrebuintarii.
-Mereu dupa ce tai o leguma si ramane o parte din aceasta, o invelesc in folie alimentara.La fel procedez si cu preparatele alimentare(salam,branza,etc).
-Cand fac supa de legume , zeama o pun in pungi ce de obicei se folosesc ptr a face cuburi de gheata vara.Astfel pe timp de iarna folosesc cate un cub de supa de legume in mancare.
-La fel painea daca o cumpar in cantitati mari , o congelez .

12.10.2015, 14:12

Eu folosesc aproape mereu teoria invatata in scoala,"nimic nu se pierde(in cazul nostru nu se arunca),totul se transforma"!
De cand am ramas doar eu si sotul,pentru ca-mi place,gatesc putin si des si daca totusi se intampla sa ramana mancare,imediat o transform
Carnea cumparata o portionez in pungi cat folosesc o data la mancare
Legumele daca sunt prea multe decat imi intra in frigider,le spal le dau pe razatoare,le amestec,le pun in pungi,fac sul bine stransa punga iar cand am nevoie la ciorba,tai din sul cat imi trebuie.
Legumele care necesita oparire,le oparesc,le scot in apa rece cu gheata(devin flexibile si nu se rup cand le folosesc si-si pastreaza si culoarea),apoi le pun in pungi tot cat folosesc o data.
Despre dulciuri nu va spun,pentru ca niciodata nu au ramas

12.10.2015, 18:07

Cele perisabile,le pun in pungute (date prin razatoare) in congelator,cele pentru consum rapid(rosii,ciuperci,castraveti-le dau prin blender si fac supe creme).

12.10.2015, 18:45

Legumele si fructele le pastrez in frigider in cutiile dedicate lor. Verdeata o pun in frigider intr-un pahar cu apa si o acopar cu o punga. Se pastreaza astfel verde o buna bucata de vreme. Carnea, legumele, verdeata si unele fructe le pastrez si la congelator, in pungute cu etichete. Tot acolo ajung, pentru o vreme, si albusurile ramase de le vreo prajitura. In cazul fructelor, compotul este o alta metoda de conservare. Verdeata mai poate fi pastrata si prin uscare. Coaja rasa de la lamaie si portocala ajunge in borcan alaturi de putin zahar, tot la frigider. Painea, in punguta vidata, la frigider.

12.10.2015, 19:02

Fiind invatata cu oarece lipsuri din copilarie, acum ca sunt la casa mea, incerc sa reduc la minim pierderile de mancare. Cumparaturile mari le fac la sfarsitul saptamanii de la supermarket, iar fructele, legumele și alte alimente proaspete le cumpar cand am nevoie de ele de la piata din apropierea casei.
Daca se intampla sa-mi ramana fructe sau legume, incerc sa fac sucuri de fructe, iar legumele le pun in pungute la congelator. Painea veche o bag la cuptor si o fac crutoane sau o folosesc pentru pesmet.

13.10.2015, 03:50

Bun găsit!

Tot ce pot să vă spun este că de când au apărut în viaţa noastră fetiţele ne-am cam schimbat priorităţile şi principiile alimentare. Mâncăm foarte multe fructe şi legume proaspete pe care le cumpărăm atunci cănd este nevoie. La fel procedăm şi cu păinea, produsele lactate chiar şi cu cele industriale. Nu ne place să facem stocuri (am depăşit această fază cănd am rămas amândoi fără servicii, dar şi aşa aruncam foarte mult; atunci m-am hotărăt, ca eu, principal responsabil cu cumpărăturile şi economiile casei trebuie să iau atitudine şi să învăţ să fiu chibzuită; nu mi-a luat mult să mă autoeduc, nu ştiu de ce nu am făcut-o până acum, gândindu-ne că sunt atâtea suflete năpăstuite şi nu mă simt bine deloc uitându-mă în trecutul meu).
Frigiderul, congelatorul şi camara le întreţin cât se poate de bine, nu le aglomerez, folosind compartimentele cât mai eficient. Nu ne lipsesc caserolele cu capace, folia de prospeţime, punguţele din plastic sau hârtie. De regulă, la cumpărături merg cu o listă bine stabilita şi încerc să nu mă abat de la ea oricât de tentante ar fi ofertele. Nu mă arunc la lucruri scumpe, gătesc tradiţional, simplu, comod şi ieftin şi nici nu vreau să depăşesc bugetul. Iau exact ceea ce îmi trebuie şi cât îmi trebuie pentru că magazinele şi pieţele au program în fiecare zi (şi prefer ca totul să fie proaspăt).
Prefer carnea refrigerată, nu pe cea congelată. La fel şi peştele, legumele şi fructele. Zarzavaturile mi le pregătesc eu, la fel şi mix-urile de legume pentru ciorbe şi tigaie. Mă feresc de produsele cu conservanţi, aditivi, potenţatori, hormoni, ingrediente modificate. Tot ce mâncăm gătesc în casă (borşul umplut, sosul şi sucul de roşii, conservele: zacuscă, tocană, compoturi, murături, salate pentru iarnă). Nu congelez carne decât foarte rar iar de porc deloc. Sunt întotdeauna pentru folosirea recipientelor de sticlă, le prefer în detrimentul celor din plastic, care nu sunt refolosibile, igienice şi practice.
Folosesc foarte mult vase yena, tăvi şi oale din oţel sau inox.
Fructele şi legumele care se apropie de termen le fac salată, suc sau le toc şi le pun în punguţe la congelator şi le folosesc cât se poate de urgent sau chiar atunci le prepar termic ca să nu le pierd de tot.
Apa în care au fiert pastele o folosesc la prepararea sosurilor sau o adaug în borşuri / tocane.
Cojile de citrice le usuc şi le pisez pulbere fină sau le rad, le pun cu zahăr în borcănaşe şi le folosesc la dulciuri (checuri, plăcinte, budinci, creme).
Cojile de banane le folosesc ca îngrăsământ pentru florile din casă sau pentru cele din curtea blocului.
Zaţul de cafea îl folosesc ca scrub pentru faţă şi corp.
Cojile de ouă le spăl foarte bine, le usuc, le pisez şi le amestec cu miere de albine (eventual alcool) şi iese un bun medicament pentru lipsa de calciu.
Oţeturile şi uleiurile aromate le prepar acasă.
Brănza proaspătă o fac acasă pentru că am sursă sigură de lapte bun şi profit şi de smânâna foarte bună şi dulce.
Congelez fructe autohtone, care nu le găsim în toate anotimpurile (cireşe, vişine, zmeură, fragi, mure, afine, caise, prune). Le spăl uşor dar foarte bine, le scurg de excesul de apă, le scot sâmburii, dacă trebuie, le întind pe tăviţe şi le dau la congelator. Când s-au întărit le transfer în caserole şi le consumăm în maxim 12 luni.
Ouăle, fiind un aliment special, cu termen de valabilitate destul de mic, le ţin din scurt dar este posibil să mai scape de sub control, mai ales vara, când primesc de la toate rudele de la ţară. Nu este nevoie să vă mai spun că trebuie verificate (testul cu apa) iar fetelor le dau tot timpul ce este foarte proaspăt. Aşa ca multe le congelez (în formele de cuburi de gheaţă, sau separate albusuri de gălbenuşuri).
Unde este nevoie etichetez, datez şi notez într-un carneţel tot ce trebuie să ştiu ( numărul de conserve, sortimentele, datele de ambalare dar cel mai important e anul).
În schimb, nu am găsit o modalitate de a ţine sub control mirosul brânzeturilor "puturoase" . Orice am încercat nu mi-a plăcut (condensul, mucegaiul apărut, degradarea, lipsa gustului).
Din pâine veche facem frigănele, pesmet, crutoane.
Verdeaţa o păstrez în borcane cu apă curată sau o spăl şi o usuc.

13.10.2015, 09:02

verdeata in balcon,proaspata in mici ladite ,dar si congelate, varza in foi de hartie fiecare si-n sac de hartie,merele si perele in fan in ladite de lemn sau covata ,morcovii,patrunjelel in nisip uscat, iar vinete congelate dupa prajire!

14.10.2015, 11:14

Pana acum cateva luni aruncam mancare foarte multa. Imi parea rau ca trebuie sa o arunc, dar nu mai aveam ce face cu fructele stricate, sau carnea care o dezghetam si faceam doar o parte in speranata ca maine mai fac din ea, dar era prea tarziu. Tot asta mi se intampla si cu unele mezeluri: daca le iei feliate deja incep sa se strice din cauza ambalajului in care stau.
Apoi am cautat solutii pentru risipa: prima solutie evident este refrigerarea alimentelor:
-carnea poate fiimpartita in portii. oricum cand mergi sa o cumperi stii clar cam ce ai de gand sa gatesti cu ea. cand ajungi acasa trebuie doar sa te gandesti cat de mare faci portia, sa tai carnea si sa o ambalezi individual pentru asta. poti chiar sa o si pregatesti (daca ai timp si chef), adica o poti marina deja in cazul unei fripturi, sau poti semi-pregati carnea tocata pentru chiftele (le poti pregati in totalitate, modela in bilute si ambala pentru congelator)
-fructele...cu fructele am avut mari probleme. Imi era pofta de un anumit fruct, mancam putin apoi zacea pe blatul de bucatarie cu o gramada de musculite roind in jur. Una distre solutii ar fi sa le congelezi in pungi gata pregatite pentru un smoothie sau pentru o prajitura. Bananele pot fi pastrate mai mult timp daca le pui folie de aluminiu pe codita (le opreste coacerea), rosiile trebuie pastrate la temperatura camerei, nu in frigider, cartofii intr-un loc uscat si racoros, zmeura, afinele, murele si capsunile trebuie pastrate in cat mai multe pungi de hartie sau in cat mai multe servetele (absoarbe umezeala si le impiedica sa mucegaiasca), morcovilor le merge foarte bine in nisip, ceapa si usturoiul pastrate in punga de hartie cu gauri pentru a respira
-verdeturi aromate proaspete (busuioc, oregano,rozmarin), pentru ele exista 2 posibilitati: le pui la uscat sau..in tavitele de gheata ale congelatorului le pui pe fund si torni ulei de masline peste si congelezi.(poti face asta si cu unt) Data viitoare cand gatesti scoti un cub de ierburi si pui direct in mancare
-laptele. cateodata mai ai jumatate de cutie/sticla si maine expira. la fel poate di congelat impreuna cu bucatele de ciocolata sau direct amestecat cu cafea. il poti refolosi foarte simplu punandu-l intr-o cana cu lapte proaspat cald sau rece.
- o alta solutie impotriva risipei este sa-ti faci o list aclara de acasa de ce ai nevoie si clar sa nu fi flamand cand mergi la cumparaturi. Daca ai reusi sa merg si fara copii si mai bine ca exista tentatii mai putine pentru ei si atunci vor manca ce aduci acasa.
-branza care mai are putin si expira sau cascavalul pot fi rase si apoi congelate. poti chiar face o pizza cu toate ingrdientele pe ea si o poti congela.
-o alta solutie ar fi sa tii un jurnal cu ceea ce arunci. asa iti dai mai bine seama ce si de ce nu se mananca si data viitoare poti sa nu mai cumperi decat ceteva bucatele sau deloc alimentul respectiv
-painea care se usuca poate fi transformata in pesmet..este si mai ieftin decat sa-l tot cumperi de la magazin.
-zatul de cafea poate fi amestecat cu putin ulei de masline si refolosit ca scrub natural pentru corp. (functioneaza minunat)
Evident mai exista si alte forme de a conserva alimentele (muraturi, zacusca, ghiveci, dulceata) si nu trebuie sa le faci in cantitati mari.
Sau exista posibilitatea de a vida alimentele. Inca nu am incercat asa ceva deoarece nu am un asemenea dispozitiv.
Tot ce am scris aici a fost probat, sper sa va ajute si pe voi

14.10.2015, 20:16

Pentru mentinerea prospetimii recomand folosirea busuiocului proaspat. Eu folosesc mereu busuiocul in amestec cu ardeiul iute tocat si sarat pastrat in borcane.

14.10.2015, 20:37

Congelarea este cea mai modernă şi eficientă modalitate de conservare a alimentelor. Produsele congelate îşi menţin în mare măsură valorile dietetice, hrănitoare şi organoleptice ale produselor de bază.Legumele şi zarzavaturile trebuie opărite inainte de congelare, pentru a-şi păstra mai bine textura, culoarea şi aroma. Friptura se congelează mai bine în sos, altfel devine uscată.Alimentele se pot pastra in congelator: -fructele şi legumele se pot păstra 1-2 ani; – carnea crudă până la 9 luni, gătită până la 5 luni; – lactatele până la 3 luni; – pâinea şi produsele de panficaţie până la 3 sau 4 luni;

15.10.2015, 14:08

Ehei, multe idei noi de salvare a alimentelor am aflat din comentariile voastre. Multe dintre ele le folosesc și eu: congelarea, uscarea alimentelor apoi tocarea și conservarea in borcane cu amestec de sare, pâinea uscată se transformă în pizza, crutoane sau pesmet. Sunt împotriva risipei alimentare, mă doare sufletul când trebuie să arunc alimente. Din acest motiv, am ajuns să facem cumpărături zilnice și de gătit, des și puțin. Daaaa, gătesc mult dar pentr o zi sau maxim două. Când totuți mai rămâne mâncare a treia zi, aterizează în caserole de sticlă, la congelat, pentru zilele când nu am timp de gătit. La sfârșit de săptămână, fac ”curățenie” în frigider reciclând mezelurile/legumele în brioșe sau chec-uri aperitiv. Am descoperit de curând un truc ptr legumele ce stau in raftul de jos al frigiderului, pentru ca să nu mai mucegăiească, deși le țin în pungi de hârtie, pun în fiecare sertar un burete nou de bucătărie, el absoarbe umezeala. Aaa, aparatul de vidat l-am folosit doar pentru a economisi spațiul de depozitare din congelator, niciodată nu m-am gândit și le menținerea alimentelor proaspete din frigider. E bine venită ideea Tocmai mi-a venit o idee bună, ca să videz sanvdis-urile Zmeilor, așa numai se ”împrăștie” ingredientele în pungă până ajung ei la facultate hai că m-am întins prea mult. Stop risipei alimentelor și succes tuturor!

15.10.2015, 14:39

La mine stau treburile cam asa: vara am fructe si legume proaspete de la tara, asa ca fie le consumam, fie le congelez, fie fac tot felul de conserve din ele (castravetii ii bag la otet, dovlecelul si tecile le bag la borcan - anul acesta am pus si visine si zmeura la borcan - sau fac dulceturi si compoturi). Pai nu este pacat sa arunc atatea fructe si legume crescute cu truda de bunici sau de parinti?
La capitolul mancare se intampla asa: daca noi nu mai mancam ceva anume le pasam alor mei, daca nici ei nu mai mananca congelam mancarea pentru a o da la caine si la pisoi. Painea invechita o punem la uscat si o dam apoi la caine, gaini, iepuri sau porc atunci cand ajungem la tara. Deci, nimic nu se arunca, le mananca cineva pana la urma )
Daca totusi se mai strica din legume sau fructe, alegem ce este bun din ele si pregatim ceva. Uneori, daca avem prea multe mai dam si la altii, gen prieteni sau rude.
Verdeturile se pastreaza mai mult timp impachetate in hartie de ziar , iar peste branza de la tara pun sare grunjoasa. Laptele dulce de la vacuta il congelez si il folosesc atunci cand imi trebuie, iar carnea o dau cu sare si daca nu se consuma pana seara, o congelez apoi.
Si ce este cel mai important: atunci cand cumpar, cumpar doar cat stiu ca mananc si intotdeauna proaspat. Mai bine putin si bun. Deci, ma duc des la cumparaturi, astfel nu mai dau ocazia alimentelor sa se altereze.
Mi-ar prinde tare bine un aparat din asta. Probabil ca as vida branza de la tara, mai ales acum ca este anotimp rece si nu prea o mai consumam. As sparge si nucile si as vida si samburii lor pentru a nu mai ocupa atat de mult spatiu

16.10.2015, 18:56

CASTIGATORII sunt:
deyutzky - premiul 1
ela2015 - premiul 2
abstract01 - premiul 3

Felicitari!

16.10.2015, 19:11

Felicitari

16.10.2015, 19:13

Felicitări câștigătoarelor!

Lau

Lau
16.10.2015, 19:25

Felicitari

16.10.2015, 19:25

Felicitari iubitelor
Cum ma eliberez putin,vin sa citesc ca tare frumos ati scris si sunt multe tipsuri demne de luat in seama

16.10.2015, 19:32

Felicitari!!!

16.10.2015, 20:05

Felicitari! Bravo!

16.10.2015, 20:10

Felicitări

16.10.2015, 21:01

Suuuuppperrr, va muuultumesc!! Felicitari tuturor!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]