Crochete italiene

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 4 Oct 2025 | 121 vizualizari

 

Un aperitiv interesant, oarecum complet, pentru că are de toate și direct de la sursă și anume de la o doamnă italiană în vârstă, căreia-i place să gătească și să vorbească, în detaliu, despre toate.
Am preluat această rețetă de la sursa pomenită mai sus, dar am intervenit puțin, conform opțiunilor și gusturilor mele. Este ceva ușor de făcut și tare gustos.
Am socotit câte două crochete / porție.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru exterior:
  • 1 kg de cartofi
  • 100 grame de cașcaval răzuit
  • 1 ou
  • nucșoară, sare piper (după gust)
  • Pentru interior:
  • 8 felii de șuncă de Praga
  • 8 ”bastonașe” de cașcaval
  • Pentru prăjit:
  • 2-3 ouă
  • 150 grame de pesmet
  • ulei de floarea soarelui
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Crochete italiene:

Cartofii se curăță, se spală, se fierb și se pasează fin. Se adaugă cașcavalul răzuit, nucșoara, sarea și piperul.

(Eu am folosit brânză de burduf, nu numai pentru că-mi place mult, dar și pentru că la prăjire, cașcavalul se topește în uleiul încins.)

În timp ce cartofii fierb, se pregătește cașcavalul (se taie în formă de ”bastonașe” care să poată fi învelite în felii de șuncă).

Se pregătește și pesmetul într-o farfurie. Rețeta primită recomanda folosirea a 250 de grame de pesmet, dar eu am redus aici cantitatea, pentru că am constatat că mi-a rămas. La fel am procedat și cu ouăle: am folosit 3, ca în rețeta primită, dar mi s-a părut prea mult și de aceea am recomandat mai sus să se folosească doar două ouă.

Se înfășoară bastonașele de cașcaval în șunca de Praga, după care fiecare se ”îmbracă” de jur-împrejur în câte 2 linguri încărcate de piure și se ”sigilează”, în așa fel încât să nu se vadă interiorul. Se netezește fiecare crochetă realizată astfel, se dă prin ou și apoi prin pesmet. Se insistă cu pesmetul, pentru ca suprafața exterioară a crochetelor să devină mai fermă.

Crochetele formate se lasă pe o farfurie până ce se termină de făcut toate, după care se prăjesc în uleiul încins, la foc mediu (nu mic, ca să nu se desfacă ”învelișul” de cartofi) dar nici iute (ca să nu se ardă).

Când sunt frumos rumenite, crochetele se iau din tigaie cu o paletă și se pun pe un platou în care trebuie să fie o hârtie care să absoarbă uleiul în exces.

Crochetele acestea se servesc calde, eventual cu o salată, roșii, sau chiar acrituri. Nu este nevoie de garnitură, pentru că ele conțin deja: cartofi, carne, cașcaval, ouă...

TIPS-URI

1

În loc de cașcaval răzuit, în cartofi se poate pune o brânză sărată (telemea răzuită, sau de burduf) dar în acest caz va trebui să reduceți, după gust, cantitatea de sare.

2

Prăjiți crochetele în ulei încins, dar la foc mediu. Dacă le lăsați la foc mic, învelișul de cartofi s-ar putea desface pe alocuri, iar dacă le prăjiți la foc iute, le-ați putea arde.

3

Crochetele se prăjesc repede, pentru că toate ingredientele (în afară de oul pus în cartofi) sunt deja tratate termic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Crochete italiene" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pizza Calzone - Rețeta simplă, pas cu pas

ieri la 14:07

Pui cu lămâie și cartofi la cuptor - Fraged, aromat și ușor de făcut

ieri la 11:46

Mini tarte rustice cu mere - Fragede, aromate și ușor de făcut

ieri la 08:54

Prăjitura cu foi de napolitană și cremă mascarpone - Rapidă, ușoară și delicioasă

pe 02.10 la 10:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

MotanLaOale

1066 puncte

Rocsi

427 puncte

Valclaudia

100 puncte

Sidy

3 puncte

oanapl

3 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]