Maramu si nu numai

Postat de susu in Bucataras hai hui pe 22 Aug 2011, 14:55

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

 Anul acesta am hotarat sa ne petrecem concediul acolo unde se agata harta-n cui, mai bine zis in locul unde sunt cei mai deosebiti oameni de care o sa-mi amintesc intotdeauna cu mare drag. Mi-am pregatit agenda inca din timp, am cautat zone si obiective de vizitat, am stabilit traseul si am ales restaurante si pensiuni unde sa ne cazam. Pe scurt am sa trec in revista locurile prin care am trecut : Calimanesti, Caciulata, Manastirea Cozia, Cisnadie, Sibiu, Sighisoara, Targu Mures, Turda, Cluj Napoca, Gherla, Dej, Baia Mare, Sighetu Maramtiei, Vatra Dornei - Bucovina cu Dorna Candreni, Poiana Stampei, Poiana Negri, Campulung Moldovenesc, Gura Humorului (Cacica), Suceava, Falticeni, Targu Neamt, Piatra Neamt, Bacau, Adjud, Marasesti, Focsani, Ramnicu Sarat, Buzau, Urziceni, n-am facut decat vreo 2500 de km intr-o saptamana si vreo 3000 de poze. M-au impresionat multe insa mi-au placut in mod special Sibiul, Sighisoara, Maramuresul studiat “din cap pana in picioare” si Vatra Dornei. Am organizat totul pe indelete si dimineata la 15.30 eram pe pozitie. Drumul a fost bun si liber asa ca am ajuns in Sibiu cu noaptea-n cap cand inca nici nu se deschisesera pravaliile. Mai bine caci noua nu ne place aglomeratia  absolut deloc. Dupa Sibiu si Sighisoara ne vedem si in Maramures. Multe case saracacioase si putine pensiuni care sa-mi placa la prima vedere ami ales ca erau chiar la strada. Al meu déjà era cu inima stransa dupa experienta din Sighisoara si la cum se prezenta treaba zicea ca el nu sta atatea zile la pensiune daca nu-i convine. 

Sibiu 

Anul acesta am facut un mic tur prin tara asa ca din pacate n-am putut acorda mai mult de o zi pentru a descoperi Sibiul.Aici am vizitat ca toata lumea Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet, Turnul Pielarilor, Turnul Rosu., Turnul Sfatului, Turnul Olarului, Podul Minciunilor, Turnul Scarilor, Muzeul Brukenthal, cam toate obiectivele se gasesc relative aproape una de alta, in aceeasi zona. Am mancat foarte bine la Crama Sibiului si daca mergeti acolo la fel de bine este si la Crama Ileana, ne-am plimbat  apoi prin Parcul Padurea Dumbrava unde se afla si muzeul Satului in aer liber. Porumbeii din piata sunt atractia locului, toata lumea poposeste chiar si pentru cateva minute. Piata Mare este frumos amenajata, cu un spatiu deschis. Terasele si restaurantele sunt frumos amenajate si nu trebuie sa ratati vestitii covrigi din piata. Un oras deosebit de frumos, curat si cu oameni primitori. Gasiti locuri de parcare peste tot iar in weekend este gratis. Exista harti in multe puncte importante ale orasului unde va puteti informa cu privire la obiective si locatii. Simplul fapt ca alegeti o plimbare sau ceva de baut la o cafenea este un lucru deosebit de placut. Cred ca ar fi multe de spus despre Sibiu insa pentru noi a fost ceva fugitiv, doar de o zi. 

Crama Sibiana (Piata Mica) 

http://www.cramasibiana.ro/ 

Am mers la acest local tot datorita recomandarilor si impresiilor postate pe internet Pe cat e de buna mancarea pe atat de frumos decorat restaurantul iar ospatarii incredibil de politicosi si gata sa-ti faca pe plac. Am servit o ciorbita de fasole cu afumatura si ceapa rosie frecata bine, n-am vrut in bol de paine ca ma ingrasam prea mult iar la felul doi tochitura si carne la borcan, in untura cum faceau bunicile. In surdina se aude o muzica banateana nemaipomenita iar paharul de palinca a mers la fix. Asadar crama e locul potrivit pentru turisti, frumos e sa te cazezi la pensiuni, case sau vile, sa incerci mancarea traditionala si sa lasi hotelul si mancarea fast food pentru alta data. 

Sighisoara: 

Sighisoara e un oras medieval, un loc in care istoria se simte si se pastreaza iar arhitectura cladirilor din centrul vechi au o influenta germana. Am ales o noapte de cazare chiar in cetate. unde gasesti majoritatea obiectivelor interesante, am bifat in agenda Turnul cu Ceas, Scarile Acoperite si Biserica din Deal care erau chiar langa noi, Piata Cetatii, Casa Vlad Dracul, Turnul Cositorarilor, Turnul Cizmarilor, Piata Centrala iar celelalte pe data viitoare. Am vrut ceva aparte care s-a dovedit a fi o provocare pentru al meu sot si anume o casa decorata in stil vechi, denumita “Casa Bunicii”.A trebuit sa se imbete ca sa doarma acolo, dar pentru o noapte ce conta. Turistii straini cauta la noi ceva in genul asta, hoteluri au si ei dar vor sa mearga la gazde care stiu sa-si primeasca oaspetii cu multa dragoste si mese imbelsugate, cu palinca si bucate traditionale. A fost fugitiv si pentru ca mi-a placut foarte mult am ales ca de ziua mea sa mai petrecem vreo doua zile acolo pentru a ne odihni dupa concediul care ne-a epuizat dar de data aceasta ne vom caza la Casa Cositorarului si vom pune agenda pe foc. 

Cazare Casa Legenda- Casa Bunicii 

 http://www.legenda.ro/ro/pensiune.php 

Casa este exact langa terasa Casa Cositorarului unde puteti savura deserturi minunate.O casa la cheie cu o camera mare cu doua paturi, o canapea, doua fotolii, mobilier vechi, soba si birou. Pe hol se afla o canapea, masa unde puteai manca, televizor si cuier. Bucataria era utilata cu strictul necesar, cuptor cu microunde, aragaz, frigider, chiuveta, dulap cu tot ce-ti trebuie si o baie cam invechita ce-i drept. Camera avea doua ferestre si o priveliste superba. Este potrivita pentru o familie cu copii care nu vor sa manance in oras si astfel au unde sa-si pregateasca masa. Camera a fost curata, am avut si un calorifer electric pe care la-m folosit toata noaptea caci fusese racoare iar fara el n-am fi rezistat. Gazdele au fost dragute insa cam mirate cand au vazut ca un cuplu de tineri aleg Casa Bunicii si nu Camera Veche sau Camera Contesei, o fi zis ca suntem sonati dar baia nu era nici pe departe cum ar fi trebuit. Exista vreo sase tipuri de camere iar aceasta  a fost o casa practic. Cei care se cazeaza la Casa Legenda beneficiaza de un discount de 25 % la Casa Vlad Dracul insa noi nu am folosit-o, am consumat doar bauturi. Din informatiile stranse am inteles ca preturile sunt foarte mari chiar si cu reducere iar pretul nu reflecta deloc calitatea. Dupa felul de a insista in legatura cu masa la restaurantul Casa Vlad Dracul tind sa cred ca este tot afacerea dansilor sau au un anumit profit. Restaurantul arata foarte bine insa nu era nimeni asa ca mi-au intarit mai mult convingerile. Nu intotdeauna impresiile lasate unor persoane se potrivesc cu ale tuturor celorlalti insa eu m-am ghidat in proportie de 90 % dupa acestea si a cam fost la fel. Una peste alta ne-am distrat in noaptea aia, vorba sotului ca avem de ce sa ne aducem aminte si sa radem. O fi amenajata in stil vechi insa nu si modern. Baia era groaznica, baie care e cea mai importanta pana la urma, mai rau decat pe vremea bunicii, robinetii cadeau, cada vai de mama ei si igrasie pe peretii holului. Paturile maricele dar nu foarte commode, exact ca pe vremea bunicii, intri direct in pielea personajului. Am vazut ca au mai fost cazati in celelalte camere la casa legenda si impresiile au fost de bine, atunci trebuie sa faca ceva cu aceasta casa. Practic pentru o noapte si un singur dus nu m-a deranjat insa de ce sa nu platesti pentru conditii si sa te cazezi in alta parte. In afara de pozele de pe siteul lor nu am gasit nimic pe net dar aceste comentarii pe blog le-am descoperit deabea dupa ce m-am intors din concediu : 

http://cristian.livadaru.net/2006/10/14/casa-bunicii-grandmothers-house-in-sighisoara-the-dark-side-of-casa-bunicii/ 

In concluzie pentru cei care vor sa se cazeze nu mergeti aici, sunt atatea posibilitati de cazare in cetate si poate chiar la preturi mai mici si conditii mult mai bune. Pretul este pentru cazare, fara masa 160 de ron/noapte, enorm dupa parerea mea. Serviciile au fost nesatisfacatoare dintr-un anumit motiv care pe noi nu ne-a deranjat foarte mult. Am trimis e-mail cu ora sosirii noastre asa cum ni s-a cerut intre 18-20 iar proprietara s-a scuzat ca inca nu e curata camera in urma celor plecati datorita faptului ca ei au intarziat cu plecatul. Noi oricum vroiam sa mancam si sa ne plimbam nicidecum sa ne cazam imediat, pentru o noapte nici n-am coborat "cufarul" din portbagaj la cat de mare era insa daca la ora aceea tarzie nu era gata camera poate pentru alti doritori va fi o problema asta 

Terasa Casa Cositorarului 

http://www.casa-cositorarului.ro/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 

Este terasa, cafenea si pensiune. Daca ajungeti in Sighisoara nu ratati aceasta locatie. Exista un bar frumos amenajat la parter cat si in mansarda. O terasa minunata plina de flori unde puteti servi atat cafele, ceaiuri, vinuri fine cat si deserturi minunate facute in casa dupa retete traditionale ale locului. Se gaseste in apropierea scarilor acoperite, o cafenea saseaca de-a Transilvaniei iar pensiunea are doua camere amenajate in stil vechi.Camerele arata foarte bine si am gasit numai impresii pozitive la adresa lor. Am servit cate o cafea, ceai si tort de ciocolata nemaipomenit, toate servite de fete imbracate in straie sasesti. Nici nu ne-am plictisit pentru ca ne-a tinut companie pisica terasei care avea o energie la prima ora…..Aici urmeaza sa ma cazez in octombrie si revin cu impresii. 

Muzeul Satului Maramuresan

Parca este mai mare si mai frumos decat al nostru, o meritata plimbare in aer liber mai ales dupa o masa inbelsugata. O singura doamna era in tot parcul si in casute poti intra linistit si chiar sa faci fotografii inauntru. Taxa a fost de vreo 12 lei 2 persoane plus taxa foto. Al meu sot m-a prostit stanga dreapta si vroia sa iasa repede cand doamna striga dupa noi “puteti urca si sus la biserica, e priveliste frumoasa si sunt casutele deschise”, zic vezi Dumnezeu nu ti-a ajutat ca ai vrut sa ma tragic in piept. La intrare ne-au zis ca nu e mult de mers dar la cat eram noi de fezandati  al meu nu stia cum sa plece mai repede. Vroia sa m-a duca cu masina si nu pe jos, ce mai plimbare o fi si aia.

Cimitirul Vesel din Sapanta 

Un loc deosebit pe unde trebuie sa treceti. Impresionant era mesajul de pe o cruce care suna cam asa:”ce bine ar fi fost ca eu sa citesc si tu sa fii in locul meu”. Culmea cica inca se mai fac inmormantari acolo. Am citit foarte multe mesaje, le-am si fotografiat pentru cei care vor sa ajunga macar virtual insa iti trebuie o zi sa le citesti pe toate. Mai sunt si alte obiective de vizitat, case memoriale, manastiri etc dar nu este timp suficient si noi le-am bifat pe cele mai interesante noua. Pe langa cimitir sunt multe tarabe cu souveniruri si magazinase. Foarte multa lume amarata iar cateii rupti de foame, mancau paine goala. Coada mare la gogosi imediat cum iesi din cimitir pe stanga. Pofta mare asa ca stam si noi. Aveau un lighean in care faceau gogosile, am luat vreo 5 si n-am mancat decat una restul la catei. Gogosile din Maramures nemaipomenite, ca nicaieri insa acestea balteau in ulei, nu se puteau manca, daca mai mancam una in plus directia Bucuresti dar cele de la Pensiunea Doina si de la mocanita au fost minunate. Asa ca nu le incercati pastea din Sapanta ca vi se apleaca. 

Memorialul Durerii 

Un loc care meritat vizitat. Eu nu il aveam trecut la obiective insa al meu sot a tinut sa-l vada, m-a impresionat si pe mine, daca intri si putin in pielea personajelor impactul este mai mare. O zi cred ca ar fi suficient pentru zivitare, noi l-am facut in vreo doua ore, nici pe graba dar nici n-am dormit pe noi. Ca sa citesti in fiecare camera tot ce scrie iti trebuie foarte mult. Am luat si DVD-ul care a costat 40 de lei insa nu merita. Se poate viziona doar pe calculator si nu este altceva decat ceea ce am vazut acolo, noi initial am crezut ca este vorba de un documentar dar nimic deosebit. Nu prea e domeniul meu in ale povestitului aici insa atasez mai multe fotografii care vorbesc. 

Pastravaria lui Alex-Sat Mara 

http://www.pastravaria-alex.ro/pastravaria.html 

O locatie frumoasa si o mancare minunata. Aici gasiti daca doriti atat cazare cat si restaurant. Cascada artificiala cat si locatia atrag foarte multi turisti. Am servit bors de peste, mamaliga cu branza si pastrav cu mujdei de usturoi. Mancarea a fost grozava insa aveti ceva de asteptat. Fetele imbracate in costume traditionale sunt foarte dragute si amabile. Palinca am luat vreo 20 de litri. O parte din Sapanta si o parte din Sighet. Am fost la o bunica care avea atarnata o sticla la poarta, al meu zice te-ai prins ca e apa in ea. M-a pus al meu sot sa gust din mai multe sticle, cate putin pana m-am facut praf. A fost un lucru minunat sa stam de vorba cu aceasta batranica care era singura, copiii realizati si plecati in afara. 

Manastirea Barsana 

Situata la 12 km de Vadul Izei trebuie vizitata. Daca avem o groaza de manastiri de vizitat pe unde ne ducem cred ca asta e una dintre cele mai frumoase si merita sa mergeti. De mers si in muzeu unde am facut fotografii, intrarea 1 leu parca, daca vrei sa lasi in cutie. 

Baza Turistica  si Crama Suior, urcare cu telescaunul 

Pretul unui bilet este de 10 lei si include urcarea, coborarea si o bautura. A fost o plimbare placuta chiar daca au fost cativa stropi de ploaie si al meu are rau de inaltime. Sus e o priveliste frumoasa, noi am urcat singuri cu telescaunul iar la coborare am avut un grup de copii pusi pe sotii. Am mancat la restaurant o ciorba de fasole grozava. Restaurantul e foarte frumos si tot facut din lemn. Cazarea este in jur de vreo 250-300 de lei acolo. 

Vatra Dornei-Perla Bucovinei 

Mi-a placut foarte mult orasul, curat, multa lume, frumos amenajat, am luat toate strazile la picior dar vai ce sa vezi fac si eu ca tipu cu masina din Spania multe femei cherchelite, in Maramu am inteles, erau toti si barbati si femei, palinca cu margele saraca e de vina  dar aici o fi de la visinata? 

Casa Bucovineana 

Nu prea am fost incantata de mancare iar de servire nici nu poate fi vorba. 

http://casa-bucovineana.ro/v2/ 

Hotel Carol Vatra Dornei 

http://www.hotelcarol.ro/ 

Sotul meu a ramas cu sechele de la “casa bunicii” din Sighisoara si a zis ca nu mai vrea vreo casa pescarului sau alte experiente de genu si atunci l-am dus la hotel, Carol, impunator, dar care este fostul spital de TBC. Nu am avut rezervare ci am ales la fata locului. Am stat doua nopti si totul ni s-a pus pe factura, atat cazarea cat si masa. A fost foarte bine, am avut o camera cu salon, baie mare si curata iar mancarea foarte buna. Micul dejun nu prea grozav, ar fi putut fi mai variat insa mancarea gatita a fost grozava. Am servit mancare chinezeasca care nu ma asteptam sa fie asa de buna avand in vedere ca nu e restaurant cu specific, muschi de vita cu broccoli, o tigaie picanta, papanasi si vin la carafa foarte rece si bun. 

Parcul Central cu veverite 

Parc foarte animat si frumusel. Am citit presa si am baut o cafea grozava cu cardamom la terasa restaurantului care da in parc, cred ca este si hotel pe partea cealalta. Servire foarte buna, ne-am simtit bine. Aici seara se canta la orchestra insa este mai tot timpul plin. Toata lumea cumpara nuci de la magazinele cu souveniruri si prin parc se aude numai poc poc, asa faceam si noi, bateam nucile una de alta sa vina veveritele. Sunt satule saracele ca toti turistii le dau. A fost dragut cand am intrebat la un hotel despre parcul cu veverite si ne-a raspuns”care veverite” al meu zicea cred ca le-au mancat astia ca pe lebede. De aici am luat cateva souveniruri mai deosebite. In Sighetul Marmatiei exista un magazinas cu foarte multe lucruri frumoase de unde am luat noi carutele pentru palinca. Am mai vizitat in drum Manastirea Voronet, Cetatea de Scaun de la Suceava, pasul Prislop, Manastirea Cozia 

Casa Drumetului 

Mancare buna dar nu extraordinara insa am asteptat enorm de mult in conditiile in care erau doar doua mese ocupate insa la o masa erau vreo 10 persoane. Servirea acceptabila.

Comentarii (11)

26.08.2011, 23:49

Locuri superbe descrise cu mult talent si completate de fotografii deosebite
M-am linistit ca nu numai eu sunt o "paparazii" dar cand vezi locuri atat de frumoase practic nu te poti oprii din fotografiat
Ma bucur pentru tine ca ai avut asa o vacanta superba

28.08.2011, 18:15

foarte frum in maramures as vrea sa ajung si eu..frum poze

28.08.2011, 19:59

minunate locurile cu siguranta acolo o sa ajug si eu foarte frumoase pozele si multeeeeeee

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]