Nu stiu daca stiti, dar a 3-a joi din noembrie e un mare eveniment in lumea iubitorilor de vinuri. Pentru ca, in aceasta zi, se pune in vinzare noul vin din regiunea Beaujolais-le primeur. Este un vin proaspat cu aroma de fructe, imbuteliat la 6-8 saptamani dupa recoltare. Trebuie baut imediat, usor racit la aprox. 13 oC si accompaniat de un aperitiv cu salam sau sunca afumata si brinzeturi.
In 2008 am avut norocul sa prind aceasta zi la Nisa si am baut vinisorul nou al anului intr-o simpatica gradinuta de vara, insotita de fiica-mea. Imi aduc cu mare placere aminte de acest sejour.
Soiul de vita este Gamay Noir à Jus Blanc, cules cu mina si supus unei frementari carbonice a boabelor intregi. Datorita acestui fapt, vinul nu e deloc taninos si are o minunata aroma de fructe de padure. Din acest primeur se fac 49 milioane de litri, jumatate din productia de vin a regiunii.
In Beaujolais s-a sarbatorit mereu vinul nou, eveniment care marca intr-un fel incheierea definitiva a culesului, dar marea campanie publicitara pentru Beaujolais a fost lansata de negustorul de vinuri Georges Duboeuf care a vazut potentialul comercial acestui eveniment. Din 1970 ziua de 13 noembrie devine o zi cu ecou national in Franta, din anii 80 si in alte tari eoropene, de exemplu Germania, apoi USA, iar din 1990 si in Asia. Pe la mijlocul anilor 80 s- a stabilit a treia joi din luna pentru punerea in vinzare, mai ales cu cu scopul de a profita de clientii de sfirsit de saptamina.
Se spune ca penrtu Beaujolais primeur 2011 a fost un an bun !!