Friptura de miel reprezintă una din must have-urile oricărei mese de Paşte care se respectă. Delicioasă şi care pur şi simplu se topeşte în gură, dacă ştii cum să o prepari, friptură de miel condimentată natural (că nu se mai poartă nici Vegeta şi nici Knor-ul) din abundenţă cu rozmarin, cu cimbru, piper şi mult usturoi verde şi ceapă, face senzaţie!
Friptura de miel se prepară foarte simplu, pentru cine nu ştie. Multe dintre gospodine ştiu că mielul bun pentru gătit este acela care depăşeşte 10 kg, pentru că mieii mai mici de 6,7-9 kg se spune că sunt toxici, carnea lor fiind greu digerabilă şi mai toxică, datorită conţinutului mare de purină. Din cauza purinelor, carnea de miel poate provoca probleme persoanelor care suferă de gută sau calculi biliari. (Alt preparat la modă, de Paşte este borşul de miel - carnea trebuie adăugată atunci când apa a dat în clocot. În acest fel sunt eliminate purinele)
De asemenea friptura noastră de miel trebuie pregătită la cuptor, la grătar sau la ceaun prin innabusire, nicidecum prin prăjire, pentru că altfel devine periculoasă şi suprasolicita pancreasul.
Cum o pregătim?
Pentru început, ca să fie mai uşor de digerat, carnea de miel se pune pentru câteva ore într-o soluţie de apă, oţet şi condimente la marinat. Condimentele trebuie să fie din abundenţă: piper, cimbru, rozmarin, boabe de muştar, frunze de dafin, măghiran, obligatoriu. Carnea trebuie spălată bine şi crustata introducându-se căţei de usturoi în aceasta. Se unge bine carnea cu ulei de nucă (dar se găseşte mai greu, deşi este delicios), sau cu ulei de măsline extravirgin, se condimentează cu cele mai sus specificate şi se pune la marinat într-o soluţie din 4 părţi apă şi o parte oţet, minim 24 de ore. A doua a zi se pune într-o tavă unsă în prealabil cu ulei de măsline, se sărează uşor, se adaugă felii de morcovi, ţelină şi de cartofiori tăiaţi mari printre bucăţile de carne, ceapă verde tocată mărunt din plin, pătrunjel şi usturoi verde, se adaugă o cană de apa şi se introduce la cuptor. La final se mai adaugă încă o serie de pătrunjel verde amestecat cu ustoroi verde şi gata friptura!
Poftă bună şi Paşte Fericit!
Alte idei excelente pentru a va personaliza friptura de miel ar fi următoarele:
-după ce a stat la marinat, înainte de a fi pusă în tava de gătit şi dată la cuptor, fripturica se unge cu miere
-cana de apa care se adaugă peste cărniţă înainte de a fi introdusă la cuptor se poate « îndoi » jumătate sau mai mult, depinde de gustul fiecăruia cu vin alb, urmând că înainte de a fi scoasă de tot din cuptor, să se mai stropească cu alt sfert de cană de vin alb de data această « neîndoit »;
-mielul se stropeşte şi cu lămâie, pentru un plus de gust, înainte de a fi introdus la cuptor;
-cu 5 minute înainte de a fi scos, mielului i se poate adauga cubuleţe de unt pentru frăgezime, sau se poate tăia kaizer ori şunculiţă afumată şi presara felii subţiri o dată cu acesta, în momentul introducerii de la început în cuptor.
-până aproape de final, friptura de miel va fi gătită la cuptor, acoperită fiind cu folie de aluminiu, în caz de oala noastră nu are capac, pentru că ideea este să se gătească înnăbuşit, suculentă, aşadar cu doar 5 minute înainte de a fi gata, friptura de descoperă, pentru a prinde acea frumoasă crustă aurie după care ne dăm toţi în vânt ! (dar numai cu 5 minute înainte, altfel riscăm să mâncăm o friptură uscată)
PS: se spune că mielul, carnea de berbecuţ este un afrodisiac natural - substanţele nutritive din carnea de miel sau de berbec au capacitatea de a creşte capacitatea sexuală a bărbaţilor şi de a trata sterilitatea femeilor. Bărbaţilor care suferă de o erecţie slabă li se recomandă să consume zilnic o porţie de carne de miel sau berbec, bine preparată la cuptor şi cu mult usturoi.