Parfumate si aromate,sarate,iuti,dulci sau amare,condimentele sunt de nelipsit din viata noastra,aducand mereu acel ceva in plus care face diferenta dintre o mancare si alta,intre o zona culinara si alta a lumii.
Pe vremuri,unele condimente se plateau cu aceeasi greutate in aur,fiind aduse cu mari sacrificii cu caravanele care faceau luni si ani pana la destinatie,astazi ele se gasesc in cea mai obisnuita pravalie de la coltul strazii.
GHIMBIRUL
A fost cunoscut si intrebuintat inca din antichitate,atat ca aliment cat si ca leac pentru tratarea multor afectiuni.Gustul iute,asemanator piperului,il fac un condiment pretuit mult in zilelereci,pentru ca,asa cum spun terapeutii medicinii ayurvedice,ghimbirul stimuleaza focul interior,care arde mai bine astfel toxineledin organism.
Virtutile tamaduitoare ale ghimbirului au fost cunoscute inca din vechime.Regele Henri al VIII-lea il folosea des pentru usurarea digestiei si calmarea durerilor de stomac.Astazi se mai stie ca ghimbirul imbunatateste circulatia sanguina,amelioreaza flatulenta si indigestiile,inlatura starile de greata.Siropul de ghimbir este o adevarata minune in starile de rau provocare da gripe si raceli,in tusea rebela si in starile febrile.
Ghimbirul este revigorant,combate starile de oboseala,activeaza circulatia sanguina periferica,prevenind afectiunile cardiovasculare si eliminand simptomele de maini si picioare reci.