Cum să păstrezi alimentele astfel încât să se altereze cât mai puțin, să dureze mult timp și să-și păstreze toți nutrienții? Citește ghidul nostru și nu vei mai avea surpriza ca ceva să mucegăiască după doar câteva zile.
1. Depozitează corect alimentele
Poate ți se pare amuzant, dar conform studiilor, multe persoane păstrează în frigider alimente care, de fapt, nu ar trebui să stea acolo. De exemplu, gemurile nedesfăcute sau anumite tipuri de fructe care nu sunt potrivite pentru frigider. Ce ai putea pune în frigider, dar de fapt ar trebui să stea în cămară?
- Ceapă, usturoi, cartofi
- Banane, mango, pepeni, ananas
- Citrice
- Ghimbir
- Alimente conservate
- Borcane nedesfăcute de murături, dulceață și alte conserve
Toate aceste alimente se păstrează mai bine într-un loc uscat, ferit de razele directe ale soarelui – adică într-un dulap sau în cămară. În frigider (la o temperatură între 0 și 6°C) trebuie păstrate, desigur, toate alimentele refrigerate, produsele lactate, carnea și restul fructelor și legumelor. La fel și majoritatea alimentelor deja desfăcute.
Sursa foto: Unsplash.cm
Sfat: Nu ai cămară, dar ai o nișă sau o despărțitură potrivită care ar putea fi folosită pentru a crea o cămară mică? Aruncă o privire la ușile glisante – cu puțină imaginație, acestea îți pot transforma și un apartament mic într-un loc cu spațiu de depozitare ingenios.
2. Ține evidența termenelor de valabilitate
Trebuie să faci distincția între două categorii:
- Termenul de consum – este valabil pentru alimentele perisabile, care trebuie consumate până la data indicată.
- Termenul minim de valabilitate – se aplică alimentelor care nu se strică ușor, cum ar fi pastele, orezul, produsele uscate (făină, fulgi, etc.) și conservele.
Pentru a reduce risipa alimentară, cel mai bine este să folosești bunul simț – dacă un cașcaval este cu o zi peste termenul de consum, dar arată și miroase bine, nu este necesar să-l arunci. La fel, o conservă „expirată” nu trebuie neapărat aruncată – teoretic, alimentele bine conservate se pot păstra chiar și zeci de ani. Totuși, este bine să ai o evidență clară a termenelor alimentelor din cămară și frigider, și să le consumi înainte să expire.
Sfat: Ai auzit de FIFO? Principiul „First In, First Out” (primul intrat, primul ieșit), folosit în contabilitatea stocurilor, e excelent și acasă. Când despachetezi cumpărăturile, pune alimentele noi în spate și pe cele vechi în față – astfel le vei consuma în ordinea corectă.
3. Asigură un mediu curat
Dacă vrei ca alimentele tale să fie sigure și sănătoase, trebuie păstrate în condiții igienice:
- Frigiderul ar trebui șters săptămânal cu o lavetă umedă, și verificat să nu conțină produse mucegăite.
- După ce desfaci un ambalaj, regula bucătarilor și a autorităților sanitare este: „niciodată nu pune înapoi în frigider alimentele în ambalajul desfăcut.” Mai bine le transferi într-un recipient curat – ideal din inox sau sticlă, care sunt materiale igienice și netoxice, spre deosebire de plastic.
- Scoate fructele și legumele din pungi și pune-le în sertarele speciale ale frigiderului (cele de jos).
- Înfășoară pâinea într-un prosop curat și abia apoi pune-o într-o pungă – așa va rămâne proaspătă mai mult timp și nu va prinde mucegai.
Produsele uscate, precum făina, orezul, fulgii etc., este bine să fie transferate în borcane de sticlă cu capac etanș. Chiar dacă pare o bătaie de cap, așa vei avea o mai bună organizare, vei evita moliile alimentare și vei scăpa de eventualele substanțe dăunătoare de pe ambalaje – niciodată nu știi prin câte mâini au trecut.
Sursa foto 1: pexels.com