Crema: Am pus laptele sa se infierbante. Am amestecat zaharul cu sarea si amidonul, am adaugat galbenusurile si am omogenizat, apoi am subtiat cu lapte infierbantat. Am pus amestecul pe baie de abur si am amestecat continuu pana a inceput sa se ingroase. Am tras de pe foc si am adaugat...
Mai intai am pus o oala, cu cca 2,5 l apa si-o lingura rasa cu sare, sa fiarba. Apoi am curatat legumele, le-am spalat si le-am taiat in bucati mai mari. Cand apa a inceput sa clocoteasca am pus legumele si le-am lasat sa fiarba pana au fost patrunse bine. Le-am scos din zeama unde au fiert,...
Aluatul foitaj l-am scos din congelator si l-am lasat sa se dezghete, apoi l-am impartit in 6 si am imbracat formele de silicon, apoi am intepat mijlocul cu o furculita.
Umplutura : Am taiat in cubulete mai mici pieptul de porc, intr-un castron am ras cascavalul, parmezanul si am adaugat si...
Blat : Am folosit o tava tapetata cu hartie de copt si dimensiuni 24/36 cm. Am separat albusurile de galbenusuri, albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul farin le-am mixat pana si-au dublat volulul. Am amestecat migdalele macinate, cu...
Untura trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-u castron amestecam faina cu sarea si praful de copt, apoi adaugam untura si o framantam intre degete, adaugam nuca macinata, framantam, apoi coaja de lamaie , esenta de vanilie si apa. Framntam bine, api invelim aluatul intr-o folie alimentara...
Am curatat pestele de solzi, i-am scos intestinele, l-am taiat rondele si l-am spalat bine, apoi l-am lasat sa se scurga de apa. Am tregatit un sos din mustar, ulei, zeama de lamaie, sare si piper, am amestecat ca la maioneza, apoi am pus rondelele de peste in sos si am alsat cca 1 ora sa se...
Cele 2 albusuri le-am pus intr-un bol, am presarat un praf de sare si am mixat foarte bine. Am amestecat zaharul cu amidonul apoi l-am adaugat peste albusurile batute spuma, putin cate putin si am mixat continuu, la final am adaugat si otetul, am mai mixat cateva minute, in final am obtinut o...
Intr-un castron incapator am pus drojdia uscata, lingura de zahar si am turnat 100 ml lapte caldut, am amestecat si am lasat sa se activeze drojdia, cca 10 min. Apoi am adaugat cele 2 galbenusuri, zaharul vanilat, sarea si lamaia, am omogenizat si am alternat cu faina si restul de lapte. Am...
Intr-un tuci am pus cojile de piersici si gutui, am adaugat apa cat sa treaca de 3 degete peste coji si am lasat sa fiarba la foc mic pana ce cojile au devenit moi.
Am strecurat zeama, am masurat-o, am obtinul 3 l de zeama. Am pus zeama intr-o oala cu fund dublu, am adaugat zaharul si am lasat...
Mai intai am cules strugurii, apoi am adunat bob cu bob, am cantarit boabele, le-am spalat, apoi m-am apucat sa decojesc.
Am pus separat cojile, iar intr-o cratita boabele decojite. Boabele decojite le-am pus cca 10 min sa fiarba, apoi le-am trecut printr-o sita, sa pot separa samburii de...
Mai intai am pregatit cafeaua la aparatul ''Espressor Manual cu lapte Prima Latte red Breville'', am lasat-o sa se raceasca si apoi am adaugat 3 lingurite zahar si 2 linguri Lichior crema de ciocolata. Apoi am pregatit crema de mascarpone.
Am separat albusurile de galbenusuri, am mixat...
Aluat : Intr-un castron am cernut faina, am facut o adancitura in mijloc si am pus drojdia uscata, am presarat sare pe margine si am pus si lamaia cu zahar. Laptele l-am pus la incalzit impreuna cu zaharul si untul. Oul l-am pus intr-un castronel si l-am batut bine apoi am turnat amestecul...
Mai intai mi-am pregatit toate ingredientele, am curatat legumele, apoi le-am spalat si taiat. Ceapa am taiat-o solzisori, ardeiul l-am taiat cubulete mici, morcovul l-am dat pe razatoarea mica iar cartofii i-am taiat in bucati potrivite. Am pus uleiul intr-o cratita, am taiat bucatele costita...
Intr-un castron am pus untura ( moale), oul, iaurtul, drojdia sfaramata si sarea, am omogenizat bine, apoi am inceput sa adaug faina pana am obtinut un aluat suficient de tare cat sa se poata intinde.
Am intins o foaie subtire, am asezat o farfurie deasupra si am decupat un rotund, apoi am...
Aluat : Am folosit tava de la aragaz ( aragaz tip nou, care are dimensiuni mai mari decat cele clasice), tapetata cu hartie de copt. Intr-un castron am cernut faina, am facut o adancitura in mijloc, am maruntit drojdia, am adaugat zaharul si un pic de apa calduta, am amestecat putin si am lasat...
Am spalat prunele, le-am desfacut de pe sambure si le-am taiat in 4, le-am asezat in tuci, am pus zahar peste ele, am amestecat bine sa tavalesc toate prunele prin zahar, am asezat tuciul pe foc, la foc mic, de dimineata pana seara, pana ce a scazut la mai mult de jumatate sau pana este bine...
Nu este nimic complicat la reteta asta, doar trebuie sa ai rabdare. Am citit eu ca e bine sa faci din rosii din acelea ''prunisoare'' ca sunt mai carnoase si nu au asa multe seminte, doar ca eu am facut din ce am avut si sincer sunt multumita, nu au ramas doar o pielita dupa uscare, chiar daca...
Prima data am facut umplutura, sa aiba timp sa se raceasca un pic. Am curatat merele de coaja, le-am ras pe razatoarea cu ochiuri mari, apoi am stors merele rase de suc, le-am asezat intr-o cratita, am pus zaharul si untul taiat cubulete. Am pus cratita pe foc, la foc mic sa se caleasca,...
Mi-am pregatit toate ingredientele, sa le am la indemana, am curatat ceapa si ardeiul, le-am taiat in bucati mai mari, am tocat varza si am taiat rosiile bucati mari.
Varza am frecat-o cu sare. Am taiat si costita bucatele potrivite.
Am pus tuciul pe foc cu putin ulei, isi mai lasa si...
De data asta am scapat de cules, le-am primit gata culese. Mai intai au trecut prin sedinta foto, ca nu ma pot abtine, apoi le-am pus la spalat, le-am taiat coditele si le-am asezat intr-un tuci incapator, am pus zaharul peste ele si le-am lasat pana dimineata.
Dimineata le-am taiat pe din...
Blat : Am folosit o forma cu diametru de 24 cm , tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Galbenusurile le-am frecat cu uleiul apoi le-am incorporat in albusuri. La final am incorporat faina, nuca...
Blat : Am folosit tava mare de la aragaz ( aragazele astea noi, sunt mai mari decat cele clasice, deci tava este mare, n-am masurat-o, ca n-am gasit ruleta), pe care am tapetat-o cu hartie de copt. Am mixat albusurile cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am...
Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat spuma tare, separat am mixat galbenusurile cu zaharul pana ce si-au dublat volumul. Am incorporat in galbenusuri nuca macinata, alternand cu albusurile batute spuma si faina, pana am terminat de incorporat, nuca, faina si albusurile. Le-am...
Aluat :Intr-un castron am cernut faina, am adaugat sarea, praful de copt, zaharul si untul rece taiat cubulete mici, am framantat repede pana am obtinut un aluat sfaramicios. Am tapetat cu hartie de copt tava rotunda ( 28 cm) si am pus jumatate din aluat si l-am presat uniform. Apoi am facut...
Am pregatit cremele aproape in acelasi timp.
Crema biscuiti: Zaharul l-am pus sa se caramelizeze, cand a capatat culoarea chihlimbarului, am turnat apa, cu atentie mare la aburi, apoi am lasat sa fiarba pana ce zaharul caramelizat s-a topit. Apoi am tras de pe foc cratita si am adaugat...
Este un tort destul de simplu dar care necesita timp si rabdare. Prima data am pregatit mousul de ciocolata alba. Mai intai am batut smantana pentru frisca, am batut 400 ml de smantana pentru frisca, pentru ambele mousuri si restul pentru decor.
Mouse ciocolata alba : Foile de gelatina le-am...
Mai intai am pregatit umplutura, am curatat fructele si le-am dat pe razatoarea mare, apoi le-am stors de zeama, am adaugat zahar si zahar vanilat si am pus cratita pe foc sa le calesc, le-am lasat pana nu au mai fost zemoase.
Aluat : Intr-un bol am pus ouale, praful de sare si am mixat bine,...
Dimineata pe racoare am cules legumele, mai putin ceapa , aia deja e culeasa de vreo 3 saptamani, le-am curatat si le-am taiat, ceapa taiata marunt, ardeiul, morcovul si pastarnacul cubulete mici , fasolea bucatele mai micute, rosioarele taiate mai micut, cat sa nu ne inecam cand bagam lingura cu...
Blat nuca : Am folosit un inel de inox reglabil pentru a coace blatul. Am mixat albusurile cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare, apoi am incorporat galbenusurile si la final faina cernuta, amestecand cu miscari lente de jos in sus.Am...
Blat : Mai intai am amestecat cacaua cu apa fierbinte. Intr-un castron am pus ouale, un praf de sare si am mixat pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o crema spumoasa, am redus viteza la mixer si am adaugat pe rand, cacaua, apoi uleiul,...
Desert prajitura-tort de toamna
Crema: Am pus laptele sa se infierbante. Am amestecat zaharul cu sarea si amidonul, am adaugat galbenusurile si am omogenizat, apoi am subtiat cu lapte infierbantat. Am pus amestecul pe baie de abur si am amestecat continuu pana a inceput sa se ingroase. Am tras de pe foc si am adaugat...
Supa crema de cartofi (cu imbunatatiri )
Mai intai am pus o oala, cu cca 2,5 l apa si-o lingura rasa cu sare, sa fiarba. Apoi am curatat legumele, le-am spalat si le-am taiat in bucati mai mari. Cand apa a inceput sa clocoteasca am pus legumele si le-am lasat sa fiarba pana au fost patrunse bine. Le-am scos din zeama unde au fiert,...
Mini tarte cu piept de porc
Aluatul foitaj l-am scos din congelator si l-am lasat sa se dezghete, apoi l-am impartit in 6 si am imbracat formele de silicon, apoi am intepat mijlocul cu o furculita. Umplutura : Am taiat in cubulete mai mici pieptul de porc, intr-un castron am ras cascavalul, parmezanul si am adaugat si...
Desert prajitura cu migdale, lamaie si altele
Blat : Am folosit o tava tapetata cu hartie de copt si dimensiuni 24/36 cm. Am separat albusurile de galbenusuri, albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul farin le-am mixat pana si-au dublat volulul. Am amestecat migdalele macinate, cu...
Desert cornulete Mena
Untura trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-u castron amestecam faina cu sarea si praful de copt, apoi adaugam untura si o framantam intre degete, adaugam nuca macinata, framantam, apoi coaja de lamaie , esenta de vanilie si apa. Framntam bine, api invelim aluatul intr-o folie alimentara...
Crap de Dunare la cuptor
Am curatat pestele de solzi, i-am scos intestinele, l-am taiat rondele si l-am spalat bine, apoi l-am lasat sa se scurga de apa. Am tregatit un sos din mustar, ulei, zeama de lamaie, sare si piper, am amestecat ca la maioneza, apoi am pus rondelele de peste in sos si am alsat cca 1 ora sa se...
Desert Pavlova, cu rochie de vara intr-o toamna
Cele 2 albusuri le-am pus intr-un bol, am presarat un praf de sare si am mixat foarte bine. Am amestecat zaharul cu amidonul apoi l-am adaugat peste albusurile batute spuma, putin cate putin si am mixat continuu, la final am adaugat si otetul, am mai mixat cateva minute, in final am obtinut o...
Desert gogosi pufoase ca la bunica
Intr-un castron incapator am pus drojdia uscata, lingura de zahar si am turnat 100 ml lapte caldut, am amestecat si am lasat sa se activeze drojdia, cca 10 min. Apoi am adaugat cele 2 galbenusuri, zaharul vanilat, sarea si lamaia, am omogenizat si am alternat cu faina si restul de lapte. Am...
Peltea din piersici rosii si gutui
Intr-un tuci am pus cojile de piersici si gutui, am adaugat apa cat sa treaca de 3 degete peste coji si am lasat sa fiarba la foc mic pana ce cojile au devenit moi. Am strecurat zeama, am masurat-o, am obtinul 3 l de zeama. Am pus zeama intr-o oala cu fund dublu, am adaugat zaharul si am lasat...
Gem de struguri
Mai intai am cules strugurii, apoi am adunat bob cu bob, am cantarit boabele, le-am spalat, apoi m-am apucat sa decojesc. Am pus separat cojile, iar intr-o cratita boabele decojite. Boabele decojite le-am pus cca 10 min sa fiarba, apoi le-am trecut printr-o sita, sa pot separa samburii de...
Desert Tiramisu cu cafea espresso
Mai intai am pregatit cafeaua la aparatul ''Espressor Manual cu lapte Prima Latte red Breville'', am lasat-o sa se raceasca si apoi am adaugat 3 lingurite zahar si 2 linguri Lichior crema de ciocolata. Apoi am pregatit crema de mascarpone. Am separat albusurile de galbenusuri, am mixat...
Desert pariziene cu branza dulce
Aluat : Intr-un castron am cernut faina, am facut o adancitura in mijloc si am pus drojdia uscata, am presarat sare pe margine si am pus si lamaia cu zahar. Laptele l-am pus la incalzit impreuna cu zaharul si untul. Oul l-am pus intr-un castronel si l-am batut bine apoi am turnat amestecul...
Tocana de cartofi cu arome de toamna
Mai intai mi-am pregatit toate ingredientele, am curatat legumele, apoi le-am spalat si taiat. Ceapa am taiat-o solzisori, ardeiul l-am taiat cubulete mici, morcovul l-am dat pe razatoarea mica iar cartofii i-am taiat in bucati potrivite. Am pus uleiul intr-o cratita, am taiat bucatele costita...
Desert cornulete cu iaurt si untura
Intr-un castron am pus untura ( moale), oul, iaurtul, drojdia sfaramata si sarea, am omogenizat bine, apoi am inceput sa adaug faina pana am obtinut un aluat suficient de tare cat sa se poata intinde. Am intins o foaie subtire, am asezat o farfurie deasupra si am decupat un rotund, apoi am...
Pizza sfert
Aluat : Am folosit tava de la aragaz ( aragaz tip nou, care are dimensiuni mai mari decat cele clasice), tapetata cu hartie de copt. Intr-un castron am cernut faina, am facut o adancitura in mijloc, am maruntit drojdia, am adaugat zaharul si un pic de apa calduta, am amestecat putin si am lasat...
Gem de prune grase si aromate
Am spalat prunele, le-am desfacut de pe sambure si le-am taiat in 4, le-am asezat in tuci, am pus zahar peste ele, am amestecat bine sa tavalesc toate prunele prin zahar, am asezat tuciul pe foc, la foc mic, de dimineata pana seara, pana ce a scazut la mai mult de jumatate sau pana este bine...
Rosii uscate la soare
Nu este nimic complicat la reteta asta, doar trebuie sa ai rabdare. Am citit eu ca e bine sa faci din rosii din acelea ''prunisoare'' ca sunt mai carnoase si nu au asa multe seminte, doar ca eu am facut din ce am avut si sincer sunt multumita, nu au ramas doar o pielita dupa uscare, chiar daca...
Desert prajitura cu mere
Prima data am facut umplutura, sa aiba timp sa se raceasca un pic. Am curatat merele de coaja, le-am ras pe razatoarea cu ochiuri mari, apoi am stors merele rase de suc, le-am asezat intr-o cratita, am pus zaharul si untul taiat cubulete. Am pus cratita pe foc, la foc mic sa se caleasca,...
Varza cu costita la tuci
Mi-am pregatit toate ingredientele, sa le am la indemana, am curatat ceapa si ardeiul, le-am taiat in bucati mai mari, am tocat varza si am taiat rosiile bucati mari. Varza am frecat-o cu sare. Am taiat si costita bucatele potrivite. Am pus tuciul pe foc cu putin ulei, isi mai lasa si...
Gem de smochine
De data asta am scapat de cules, le-am primit gata culese. Mai intai au trecut prin sedinta foto, ca nu ma pot abtine, apoi le-am pus la spalat, le-am taiat coditele si le-am asezat intr-un tuci incapator, am pus zaharul peste ele si le-am lasat pana dimineata. Dimineata le-am taiat pe din...
Desert tort M (Maria, Marian si toti sfintii si sfintele de azi )
Blat : Am folosit o forma cu diametru de 24 cm , tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Galbenusurile le-am frecat cu uleiul apoi le-am incorporat in albusuri. La final am incorporat faina, nuca...
Desert prajitura cu crema de ciocolata si banane
Blat : Am folosit tava mare de la aragaz ( aragazele astea noi, sunt mai mari decat cele clasice, deci tava este mare, n-am masurat-o, ca n-am gasit ruleta), pe care am tapetat-o cu hartie de copt. Am mixat albusurile cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am...
Desert tort Mama (Magdalena-Adriana 78 de ani)
Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat spuma tare, separat am mixat galbenusurile cu zaharul pana ce si-au dublat volumul. Am incorporat in galbenusuri nuca macinata, alternand cu albusurile batute spuma si faina, pana am terminat de incorporat, nuca, faina si albusurile. Le-am...
Desert prajitura regala cu branza
Aluat :Intr-un castron am cernut faina, am adaugat sarea, praful de copt, zaharul si untul rece taiat cubulete mici, am framantat repede pana am obtinut un aluat sfaramicios. Am tapetat cu hartie de copt tava rotunda ( 28 cm) si am pus jumatate din aluat si l-am presat uniform. Apoi am facut...
Desert prajitura cu foi de napolitana si doua creme
Am pregatit cremele aproape in acelasi timp. Crema biscuiti: Zaharul l-am pus sa se caramelizeze, cand a capatat culoarea chihlimbarului, am turnat apa, cu atentie mare la aburi, apoi am lasat sa fiarba pana ce zaharul caramelizat s-a topit. Apoi am tras de pe foc cratita si am adaugat...
Desert tort Dana si Florin - Casa de piatra
Este un tort destul de simplu dar care necesita timp si rabdare. Prima data am pregatit mousul de ciocolata alba. Mai intai am batut smantana pentru frisca, am batut 400 ml de smantana pentru frisca, pentru ambele mousuri si restul pentru decor. Mouse ciocolata alba : Foile de gelatina le-am...
Desert placinta cu pere si mere
Mai intai am pregatit umplutura, am curatat fructele si le-am dat pe razatoarea mare, apoi le-am stors de zeama, am adaugat zahar si zahar vanilat si am pus cratita pe foc sa le calesc, le-am lasat pana nu au mai fost zemoase. Aluat : Intr-un bol am pus ouale, praful de sare si am mixat bine,...
Ciorba taraneasca cu piept de pui
Dimineata pe racoare am cules legumele, mai putin ceapa , aia deja e culeasa de vreo 3 saptamani, le-am curatat si le-am taiat, ceapa taiata marunt, ardeiul, morcovul si pastarnacul cubulete mici , fasolea bucatele mai micute, rosioarele taiate mai micut, cat sa nu ne inecam cand bagam lingura cu...
Desert tort Lucia (86 de ani)
Blat nuca : Am folosit un inel de inox reglabil pentru a coace blatul. Am mixat albusurile cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare, apoi am incorporat galbenusurile si la final faina cernuta, amestecand cu miscari lente de jos in sus.Am...
Desert prajitura cu crema de piersici
Blat : Mai intai am amestecat cacaua cu apa fierbinte. Intr-un castron am pus ouale, un praf de sare si am mixat pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o crema spumoasa, am redus viteza la mixer si am adaugat pe rand, cacaua, apoi uleiul,...