Cum se prepara Ghiveci de legume, reteta simpla si sanatoasa pentru o masa echilibrata:
Spalam si curatam legumele, vanata o decojim partial.
Ceapa taiata pestisori, se pune la calit in 2-3 linguri cu ulei. Adaugam ardeii taiati fasiute sau cubulete, apoi morcovii taiati rondele. Le calim...
Pentru a pregati blatul, punem intr-un bol laptele, uleiul, esenta de vanilie si coaja de lamaie si amestecam foarte bine cu un tel sau cu mixerul.
Adaugam zaharul, omogenizam si apoi punem si faina amestecata cu praful de copt. Dupa ce am incorporat-o,...
Fasolea curatata de impuritati si spalata, trebuie sa stea la inmuiat 12 ore. Aruncam apa in care am tinut-o, clatim si punem la fiert, cand da in clocot, schimbam apa. Procedam la fel de trei ori. In penultima apa, fasolea sta cel mai mult la fiert. Cand e bine patrunsa, o...
Cum se prepara Sarmale de post cu orez, o reteta gustoasa si economica
Alegem foile de varza intregi si le taiem nervurile. Restul de varza il taiem fideluta. Daca varza este prea sarata, se poate lasa dinainte la desarat.
Intr-o cratita, punem uleiul la...
Faina amestecata cu drojdia se pune intr-un castron mare. Se adauga celelalte ingrediente si se framanta un aluat neted, dar putin lipicios.
Se unge bila de aluat cu ulei si se lasa la crescut in castronul acoperit, cam 90 minute.
...
Cum se prepara Gulas de cartofi reteta delicioasa de post
Ceapa curatata si spalata se taie pestisori si se caleste in cateva linguri de ulei, turnand din cand in cand cate putina apa calda, pana se inmoaie bine si formeaza un sos.
Adaugam...
Spalam si curatam un mar si-l dam prin razatoarea cu ochiuri mari, apoi il presaram cu scortisoara.
Adaugam zaharul, amestecam, punem apoi uleiul si amestecam din nou. Incepem sa adaugam cate putina faina amestecata cu praful de copt si omogenizam.
Punem la foc o...
Untul moale, la temperatura camerei, se alifiaza cu zahărul si esenta de vanilie. Se adauga oul, coaja si sucul de la o portocală. Omogenizam si punem treptat faina amestecată cu scortisoara si cu praful de copt. Amestecăm foarte bine, apoi incorporam la fel de bine...
Curatam, spalam si punem la fiert cartofii taiati cubulete. Dupa ce s-au fiert, ii lasam la racit intr-o strecuratoare. Fierbem si ouale tari.
Amestecam maioneza cu smantana, mustarul, otetul si adaugam castravetele si gogosarul taiate marunt, ceapa rosie taiata pestisori si cea...
Untul moale se alifiaza si se amesteca cu zaharul si vanilia. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si pudra de scortisoara si se omogenizeaza. La sfarsit, punem merisoarele si nucile si dam aluatului o forma dreptunghiulara sau rotunda, il imbracam in folie alimentara...
Alegem 10-12 ardei frumosi, cat mai rotunzi.
Taiem cu un cutit capacelele, scoatem semintele si spalam ardeii bine, apoi ii lasam la scurs.
Punem carnea tocata intr-un vas incapator, adaugam orezul curatat si bine spalat,...
Pentru inceput, pregatim carnea.
Ceapa tocata marunt se caleste cu o lingura, doua cu ulei. Adaugam carnea si omogenizam. Lasam pe foc, amestecand din cand in cand, pana scade tot sucul. Adaugam pasta de tomate sau rosiile, verdeata si condimentele, dupa...
Spalam bucatile de carne, le condimentam cu sare, piper si cimbru. Le asezam intr-o tava in care am pus cateva linguri cu ulei, turnam 200 ml apa si introducem in cuptorul preincalzit.
Stropim din cand in cand friptura cu sosul format, mai completam cu apa calda daca este cazul. Lasam la...
Biscuitii îi rupem în bucati mai mari, intr-un vas încăpător, peste punem si nuca tocată mai mare.
Zahărul se amesteca cu cacaua si apa intr-o craticioara pe care o asezam pe foc. Adaugam si untul, tăiat cubulete si amestecăm pana la topirea acestuia. Dupa ce...
Untul se topeste in ulei, dupa care lasam la racit. Ouale se mixeaza cu zaharul pana obtinem o compozitie cremoasa, apoi adaugam, in fir subtire, uleiul si untul, omogenizam si punem faina, amestecata in prealabil cu praful de copt. Urmeaza cacaua si esenta de rom.
Compozitia...
Carnea de pui, spalata si portionata, se rumeneste in cateva linguri cu ulei, pe toate partile.
Adaugam ceapa taiata marunt si ardeiul cubulete, foile de dafin, sare si lasam la calit cateva minute. Presaram boiaua,...
Intr-un castron punem ouale, zaharul, uleiul, laptele si omogenizam. Adaugam faina amestecata cu praful de copt, treptat si framantam un aluat neted, suplu, care nu se lipeste de maini.
Branza se amesteca bine cu ouale si zaharul, se adauga coaja de lamaie si vanilia, apoi se...
Carnea de vitel se spala si se taie bucati mai mici.
Ceapa curatata si spalata se taie pestisori.
Ardeiul gras se curata, se spala si se taie fasii nu foarte subtiri, iar morcovii, spalati, curatati se taie rondele.
Cartofii se curata, se spala si...
Taiem painea felii, nu foarte subtiri.
Batem ouale bine intr-un castron, adaugam laptele si pliculetul cu zahar vanilinat si amestecam
Punem ulei intr-o tigaie la incins. Feliile de paine, pe rand, se trec prin amestecul de oua si lapte, se scurg si se prajesc pe ambele parti....
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca pregatiti-le cu cateva ore bune inainte sau si mai bine, de seara.
Pentru inceput, amestecam drojdia cu o lingura cu zahar si cu 2-3 linguri cu lapte caldut si lasam la crescut...
Aluatul se poate framanta si in masina de paine, setam programul de framantat si dospit, caz in care punem in cuva intai ingredientele lichide, ultimele fiind faina si drojdia.
Daca se framanta manual, se procedeaza astfel:faina se amesteca cu...
Crema de nuca o preparam astfel: punem laptele la fiert cu untul si zaharul, pana cand se topeste cel din urma, apoi adaugam nuca macinata. Mai lasam putin pe foc, amestecand mereu. Punem esenta de rom si lasam la racit.
Daca avem o crema prea subtire mai adaugam o lingura, doua de...
In vasul robotului de bucatarie, punem faina amestecata cu drojdia si le lasam la odihnit 10-15 minute.
Adaugam apoi oul, zaharul,laptele si apa caldute si incepem a framanta. Turnam untul topit in fir subtire, punem si sarea si framantam energic pana...
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, laptele chiar putin caldut.
In cuva masinii de paine punem ingredientele in urmatoarea ordine: 2 galbenusuri, oul intreg, uleiul, untul topit, laptele caldut (nu fierbinti), zaharul, esenta de vanilie, faina si drojdia. Pornim...
Varza se curata de frunzele vestede de la suprafata, apoi se toaca fideluta.
Intr-un vas incapator, incingem putin ulei sau untura si adaugam varza, in transe, deoarece este voluminoasa la inceput, dar in scurt timp aceasta se va inmuia.
Presaram sare si piper macinat, amestecam...
Taiem fasii de pui, potrivit de groase.
Le asezam intr-un castron si le acoperim cu lapte, acoperim si apoi le lasam la frigider minim o ora.
Preincalzim cuptorul la 180 grade. Punem hartie de copt in tava pe care o vom folosi.
...
Dovleacul ras se caleste cu zahărul pana se-nmoaie putin (cam un sfert de ora), se adauga scortisoara, se omogenizeaza si se transferă intr-o strecuratoare, pentru a se scurge zeama lăsată. Il mai ajutam si noi, apasandu-l usor. Daca ni se pare prea apos, putem adauga o...
Amestecam faina cu praful de copt. Cu exceptia acestora, toate celelalte ingrediente le mixam. Dupa ce s-au omogenizat, adaugam si faina, mixand la o viteza mai mica.
Turnam un polonic de aluat in centrul unei tigai neaderente. Focul trebuie sa fie moale. Nu...
Punem ingredientele lichide in cuva masinii de paine, apoi zaharul, sarea, faina si ultima, drojdia. setam programul de framantat si dospit (la masina mea dureaza cam 1h si 30').
Scoatem aluatul pe blatul bine infainat, il impartim in 8 sau 10, dupa cat de mari vreti sa fie...
Toate ingredientele pentru aluat (intai cele lichide, pentru a nu intra drojdia in contact cu ele), care trebuie sa fie la temperatura camerei, se pun in vasul robotului de bucatarie sau in cuva masinii de paine si se framanta un aluat neted, care nu se lipeste de maini. Se...
Ghiveci de legume, reteta simpla si sanatoasa pentru o masa echilibrata
Cum se prepara Ghiveci de legume, reteta simpla si sanatoasa pentru o masa echilibrata: Spalam si curatam legumele, vanata o decojim partial. Ceapa taiata pestisori, se pune la calit in 2-3 linguri cu ulei. Adaugam ardeii taiati fasiute sau cubulete, apoi morcovii taiati rondele. Le calim...
Prajitura de post cu crema de vanilie, afine si merisoare
Pentru a pregati blatul, punem intr-un bol laptele, uleiul, esenta de vanilie si coaja de lamaie si amestecam foarte bine cu un tel sau cu mixerul. Adaugam zaharul, omogenizam si apoi punem si faina amestecata cu praful de copt. Dupa ce am incorporat-o,...
Plachie de fasole boabe
Fasolea curatata de impuritati si spalata, trebuie sa stea la inmuiat 12 ore. Aruncam apa in care am tinut-o, clatim si punem la fiert, cand da in clocot, schimbam apa. Procedam la fel de trei ori. In penultima apa, fasolea sta cel mai mult la fiert. Cand e bine patrunsa, o...
Sarmale de post cu orez, o reteta gustoasa si economica
Cum se prepara Sarmale de post cu orez, o reteta gustoasa si economica Alegem foile de varza intregi si le taiem nervurile. Restul de varza il taiem fideluta. Daca varza este prea sarata, se poate lasa dinainte la desarat. Intr-o cratita, punem uleiul la...
Gogosi glazurate de post, la cuptor
Faina amestecata cu drojdia se pune intr-un castron mare. Se adauga celelalte ingrediente si se framanta un aluat neted, dar putin lipicios. Se unge bila de aluat cu ulei si se lasa la crescut in castronul acoperit, cam 90 minute. ...
Gulas de cartofi reteta delicioasa de post
Cum se prepara Gulas de cartofi reteta delicioasa de post Ceapa curatata si spalata se taie pestisori si se caleste in cateva linguri de ulei, turnand din cand in cand cate putina apa calda, pana se inmoaie bine si formeaza un sos. Adaugam...
Tarta cu mere si caramel de post
Spalam si curatam un mar si-l dam prin razatoarea cu ochiuri mari, apoi il presaram cu scortisoara. Adaugam zaharul, amestecam, punem apoi uleiul si amestecam din nou. Incepem sa adaugam cate putina faina amestecata cu praful de copt si omogenizam. Punem la foc o...
Fursecuri cu afine, portocala si scortisoara
Untul moale, la temperatura camerei, se alifiaza cu zahărul si esenta de vanilie. Se adauga oul, coaja si sucul de la o portocală. Omogenizam si punem treptat faina amestecată cu scortisoara si cu praful de copt. Amestecăm foarte bine, apoi incorporam la fel de bine...
Salata de cartofi
Curatam, spalam si punem la fiert cartofii taiati cubulete. Dupa ce s-au fiert, ii lasam la racit intr-o strecuratoare. Fierbem si ouale tari. Amestecam maioneza cu smantana, mustarul, otetul si adaugam castravetele si gogosarul taiate marunt, ceapa rosie taiata pestisori si cea...
Biscuiti integrali cu merisoare si nuca
Untul moale se alifiaza si se amesteca cu zaharul si vanilia. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si pudra de scortisoara si se omogenizeaza. La sfarsit, punem merisoarele si nucile si dam aluatului o forma dreptunghiulara sau rotunda, il imbracam in folie alimentara...
Ardei umpluti cu carne
Alegem 10-12 ardei frumosi, cat mai rotunzi. Taiem cu un cutit capacelele, scoatem semintele si spalam ardeii bine, apoi ii lasam la scurs. Punem carnea tocata intr-un vas incapator, adaugam orezul curatat si bine spalat,...
Musaca de cartofi si vinete cu carne
Pentru inceput, pregatim carnea. Ceapa tocata marunt se caleste cu o lingura, doua cu ulei. Adaugam carnea si omogenizam. Lasam pe foc, amestecand din cand in cand, pana scade tot sucul. Adaugam pasta de tomate sau rosiile, verdeata si condimentele, dupa...
Paste cu sos aromat de rosii si friptura de vitel
Spalam bucatile de carne, le condimentam cu sare, piper si cimbru. Le asezam intr-o tava in care am pus cateva linguri cu ulei, turnam 200 ml apa si introducem in cuptorul preincalzit. Stropim din cand in cand friptura cu sosul format, mai completam cu apa calda daca este cazul. Lasam la...
Tort de biscuiti cu crema de branza si ciocolata alba
Biscuitii îi rupem în bucati mai mari, intr-un vas încăpător, peste punem si nuca tocată mai mare. Zahărul se amesteca cu cacaua si apa intr-o craticioara pe care o asezam pe foc. Adaugam si untul, tăiat cubulete si amestecăm pana la topirea acestuia. Dupa ce...
Fursecuri marmorate de ciocolata
Untul se topeste in ulei, dupa care lasam la racit. Ouale se mixeaza cu zaharul pana obtinem o compozitie cremoasa, apoi adaugam, in fir subtire, uleiul si untul, omogenizam si punem faina, amestecata in prealabil cu praful de copt. Urmeaza cacaua si esenta de rom. Compozitia...
Papricas de pui
Carnea de pui, spalata si portionata, se rumeneste in cateva linguri cu ulei, pe toate partile. Adaugam ceapa taiata marunt si ardeiul cubulete, foile de dafin, sare si lasam la calit cateva minute. Presaram boiaua,...
Placinta cu branza dulce si stafide
Intr-un castron punem ouale, zaharul, uleiul, laptele si omogenizam. Adaugam faina amestecata cu praful de copt, treptat si framantam un aluat neted, suplu, care nu se lipeste de maini. Branza se amesteca bine cu ouale si zaharul, se adauga coaja de lamaie si vanilia, apoi se...
Tocanita de vitel
Carnea de vitel se spala si se taie bucati mai mici. Ceapa curatata si spalata se taie pestisori. Ardeiul gras se curata, se spala si se taie fasii nu foarte subtiri, iar morcovii, spalati, curatati se taie rondele. Cartofii se curata, se spala si...
Friganele
Taiem painea felii, nu foarte subtiri. Batem ouale bine intr-un castron, adaugam laptele si pliculetul cu zahar vanilinat si amestecam Punem ulei intr-o tigaie la incins. Feliile de paine, pe rand, se trec prin amestecul de oua si lapte, se scurg si se prajesc pe ambele parti....
Cozonac cu aluat oparit
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca pregatiti-le cu cateva ore bune inainte sau si mai bine, de seara. Pentru inceput, amestecam drojdia cu o lingura cu zahar si cu 2-3 linguri cu lapte caldut si lasam la crescut...
Paine integrala
Aluatul se poate framanta si in masina de paine, setam programul de framantat si dospit, caz in care punem in cuva intai ingredientele lichide, ultimele fiind faina si drojdia. Daca se framanta manual, se procedeaza astfel:faina se amesteca cu...
Baigli cu nuca
Crema de nuca o preparam astfel: punem laptele la fiert cu untul si zaharul, pana cand se topeste cel din urma, apoi adaugam nuca macinata. Mai lasam putin pe foc, amestecand mereu. Punem esenta de rom si lasam la racit. Daca avem o crema prea subtire mai adaugam o lingura, doua de...
Chifle umplute
In vasul robotului de bucatarie, punem faina amestecata cu drojdia si le lasam la odihnit 10-15 minute. Adaugam apoi oul, zaharul,laptele si apa caldute si incepem a framanta. Turnam untul topit in fir subtire, punem si sarea si framantam energic pana...
Fluturasi cu gem
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, laptele chiar putin caldut. In cuva masinii de paine punem ingredientele in urmatoarea ordine: 2 galbenusuri, oul intreg, uleiul, untul topit, laptele caldut (nu fierbinti), zaharul, esenta de vanilie, faina si drojdia. Pornim...
Varza dulce calita
Varza se curata de frunzele vestede de la suprafata, apoi se toaca fideluta. Intr-un vas incapator, incingem putin ulei sau untura si adaugam varza, in transe, deoarece este voluminoasa la inceput, dar in scurt timp aceasta se va inmuia. Presaram sare si piper macinat, amestecam...
Pui crocant la cuptor
Taiem fasii de pui, potrivit de groase. Le asezam intr-un castron si le acoperim cu lapte, acoperim si apoi le lasam la frigider minim o ora. Preincalzim cuptorul la 180 grade. Punem hartie de copt in tava pe care o vom folosi. ...
Placinta cu dovleac
Dovleacul ras se caleste cu zahărul pana se-nmoaie putin (cam un sfert de ora), se adauga scortisoara, se omogenizeaza si se transferă intr-o strecuratoare, pentru a se scurge zeama lăsată. Il mai ajutam si noi, apasandu-l usor. Daca ni se pare prea apos, putem adauga o...
Pancakes
Amestecam faina cu praful de copt. Cu exceptia acestora, toate celelalte ingrediente le mixam. Dupa ce s-au omogenizat, adaugam si faina, mixand la o viteza mai mica. Turnam un polonic de aluat in centrul unei tigai neaderente. Focul trebuie sa fie moale. Nu...
Chifle cu faina integrala
Punem ingredientele lichide in cuva masinii de paine, apoi zaharul, sarea, faina si ultima, drojdia. setam programul de framantat si dospit (la masina mea dureaza cam 1h si 30'). Scoatem aluatul pe blatul bine infainat, il impartim in 8 sau 10, dupa cat de mari vreti sa fie...
Cuiburi de viespi cu cocos si ciocolata
Toate ingredientele pentru aluat (intai cele lichide, pentru a nu intra drojdia in contact cu ele), care trebuie sa fie la temperatura camerei, se pun in vasul robotului de bucatarie sau in cuva masinii de paine si se framanta un aluat neted, care nu se lipeste de maini. Se...