
publicat la 21.06.2025
publicat la 20.04.2025
publicat la 18.04.2025
Sa nu vă întoarceţi din drum într-o zi când vă uitaţi fierul de călcat în priză şi vă ardeţi cea mai bună cămaşă. Mirosul de ars îi alertează pe vecini iar aceştia vă sună, în timp util, astfel că în afară de cămaşă şi masa de călcat, singurul lucru ars va fi parchetul!
Bucataras.ro
[email protected]
Ciorba cu arome si culori tomnatice
Mai intai punem la fiert fasolea, e bine sa o puneti de seara la inmuiat, fierbe mai repede. Dupa ce da 2-3 clocote, schimbam apa si punem din nou la fiert, procedam asa de inca 2 ori. Separat curatam toate legumele. Ceapa o taiem marunt, morcovul, pastarnacul, patrunjelul si ardeiul le taiem...
Tuslama regala
Dupa parerea mea si a altora ca sa iasa o ciorba de burta sau o tuslama delicioase musai sa cumparam burta proaspata si oase de vita cu zgarciuri. Am ales o burta de vita cu muchie, e partea mai groasa a burtii. Am spalat burta si osul de vita, le-am pus intr-o oala peste care am pus apa rece si...
Ciorba de burta la ceaun
mai intai mergem la macelarie si cumparam materia prima, adica burta de vita, de preferat s ao alegem cu muchie si turloaie de vita. Spalam burta si turloaiele ( oase) foarte bine, apoi le punem in tuci, turnam 6 l de apa si o lingura de sare grunjoasa, lasam sa fiarba pana pica zgarciurile de pe...
Tocana de porc
MAi intai ne pregatim ingredientele, spalam si taiem carnea in bucatele mici. Separat curatam ceapa si o taiem solzisori, curatam gogosarii si ardeii capia, apoi ii taiem bucatele mai mici. Rosiile le dam pe razatoarea mare in asa fel incat sa scapam de coaja. Punem pe foc o cratita lasam sa...
Desert prajitura cu aia si aia si ailalta
Albusurile cu un praf de sare le mixam bine, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea nu foarte tare. Separat amestecam osanza cu iaurtul si cacauao, adaugam amoniacul stins cu zeama de lamaie, incorporam faina pana obtinem un aluat usor de intins. Impartim aluatul in doua parti, o parte...
Limba de mare ca-n reteta daneza
Mai intai am spalat fileul de peste, l-am asezat pe servetele sa se absoarba apa. 5 fileuri le-am facut pane, am amestecat oul cu mustarul, sare, piper si faina, am dat prin faina fileul de peste apoi prin amestecul de pane si am pus la prajit in ulei incins, am lasat sa se rumeneasca pe o parte...
Gem de prune cu coaja
Mai intai culesul, cu grija ca-s cam batrani prunii, dar inca rodesc....nu ca-n tinerete, dar inca o fac si mi-au dat mie de lucru.....Deci am cules prunele, apoi le-am pus in apa sa le spal si le-am desfacut in doua eliminand samburele, le-am asezat in tuci si am adaugat 2,5 kg zahar. Am pus...
Desert placinta creata a la Motan ca la Cleme
Mai intai decongelam foile de placinta. Intr-un castron punem branza dulce, iaurtul grecesc, 4 galbenusuri de ou, zaharul vanilat si cele 8 linguri de zahar, sarea si stafidele si apoi omogenizam ingredientele. Luam foile, cate 2 si le ungem bine cu ulei, apoi pe jumatate din foi asezam 5...
Mujdei cu ierburi de gradina
In functie de cati suntem la masa, plusam la ingrediente. Eu am curatat 1 capatana de usturoi ( ca eram doar doi porumbei pe-o creanga), am taiat mai marunt usturoiul l-am pus intr-o cana, am adaugat un pic de sare grunjoasa si am adaugat si o lingurita de ierburi de gradina, am pisat bine de tot...
Malasolca a la Cleme
Mai intai am fost la pescuit, in piata la Pastravaria de la Valea Doftanei (n-am avut aparatul la mine sa-i fotografiez cum inotau in acvariu), am ales doi pastraviori de cca 500 g, de lene am preferat sa ii iau curatati, de obicei imi place sa curat pestele, n-am nici o ''greata''.... Apoi...
Desert cu dovlecel si mar verde
Dovlecelul si marul le radem pe razatoarea mare, apoi adaugam sarea, zaharul, ouale si omogenizam, apoi adaugam si faina. Trebuie sa obtinem un aluat un pic mai tare decat la clatite. Punem tigaia pe foc sa se incinga, apoi adaugam ulei, cu o lingura luam din compozitie si punem in uleiul...
Chiftelute imprietenite ( guguloaie)
Mai intai curatam si spalam legumele. Carnea am tocat-o. Taiem marunt frunzele de ceapa verde, la fel si ceapa o taiem marunt. Radem morcovul pe razatoarea mica, dam si dovlecelul pe razatoarea mica apoi il stoarcem de zeama. Amestecam carnea cu legumele si ouale si pesmetul, potrivim de...
Desert prajitura cu banane si zmeura
Am folosit o tava cu dimensiunile de 36/26 cm, tapetata cu hartie de copt. Am separat albusurile de galbenusuri, albusurile cu un praf de sare le-am batut bine, apoi am adaugat 4 linguri de zahar si am continuat sa bat pana am obtinut o bezea tare. Galbenusurile cu uleiul si 4 linguri de zahar...
Salata incropita
Mai intai punem sa fiarba cartofii in coaja. Dupa ce au fiert, ii lasam sa se raceasca si apoi ii curatam de coaja si ii taiem bucatele mai mici. Separat fierbem si morcovii si ouale le fierbem tari, lasam sa se raceasca bine. Intr-un castron asezam cartofii curatati si taiati, apoi...
Tocana de ciuperci brune
Ciupercile le-am spalat de eventualele impuritati, apoi le-am taiat in bucati mai mari. Am asezat pe foc un tuciulet, am pus untul. Separat am taiat ceapa marunt si apoi am adaugat-o peste untul incins, am calit-o cateva minute, apoi am adaugat un pic de sare, piper negru si boia dulce, am...
Crutoane din paine neagra cu ierburi de gradina
Am taiat franzela in felii si apoi in cubulete mici, am adaugat ulei de masline si am omogenizat, apoi am presarat amestec ierburi de gradina, am bagat la cuptorul incalzit pentru cca 15 min cat sa se faca crocante crutoanele. Le-am servit cu o delicioasa supa de vita.
Supa de la 1913 actualizata
In primul rand am spalat rasolul, l-am asezat in vasul Crock-pot-ului si am acoperit cu apa (aproximativ 2 l), am presarat un pic de sare si am setat functia high, am lasat cca 2 ore. Separat am spalat legumele fara sa le curat de coaja, le-am uscat, le-am stropit cu ulei si am presarat un pic...
Desert galusti cu prune
Mai intai am pus cartofii la fiert, cartofii i-am fiert in coaja. Dupa ce au fiert, i-am curatat de coaja si i-am lasat sa se raceasca, sa fie calduti. Cat timp cartofii au stat la racit, m-am apucat sa scot samburii de la prune, in asa fel incat sa nu rup in doua prunele, apoi am luat 3...
Desert prajitura cu zmeura
Blatul 1 : Am folosit o tava cu dimensiunile de 36/24 cm, tapetata cu hartie de copt. Albusurile, 5 la numar, le-am mixat bine cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. Separat am amestecat galbenusurile cu uleiul si apoi le-am...
Friptura de vitel cu sos de mustar
Am taiat carnea de vitel in bucatele mici, am pus in tigaia wok unt si apoi am adaugat bucatelele de carne si le-am calit 5-6 min, apoi am transferat totul in oala Crock-pot-ului, am presarat sare si am pus capacul, am bagat in priza si am setat functia high pentru 3 ore. Pentru sos am pus...
Desert cozonac cu rahat si stafide
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. In bolul robotului am cernut faina. In alt bol am sfaramat drojdia, am adaugat 2 linguri de zahar din cele 200 g de zahar, 2 linguri de faina din totalul de faina si 50 ml lapte caldut, omogenizam si lasam 15 min sa creasca. ...
Friptura mixta
Am spalat si curatat pulpele de pui, le-am portionat, aripioarele le-am spalat, iar muschiuletul l-am portionat. Am presarat sare pe ele si apoi condimente de la Delikat si le-am asezat in tava de la aragaz, tava tapetata cu hartie de copt, pe mijloc am pus muschiul de porc, pe laterale...
Desert cornulete pentru Picnithlon
Intr-un castronel am maruntit drojdia, am adaugat 1 lg zahar si 2 de faina si 1/2 cana cu lapte caldut, am amestecat si am lasat cca. 15 min sa creasca. Intr-un castron incapator am cernut cca 1 kg faina, am presarat 1 lingurita de sare, am adaugat ouale, osanza, zaharul, iaurtul, restul de...
Sarmale la tuci pentru Picnithlon
Pentru ca este vara, am pus varza la murat, am oparit cca. 6 verze potrivite in apa cu sare, apoi le-am asezat intr-un butoias si am turnat saramura fierbinte si am lasat butoiul in bataia soarelui vreo 5 zile ( doar 2 zile au fost cu soare restul ploaie cu clabuci, dar si asa a iesit o varza...
Ciorba ca la mosie
Mai intai am pregatit legumele, am curatat cartofii si i-am taiat cubulete ( Mireluta a avut sectorul asta ), am adunat fasolea din gradina, am curatat-o si am rupt-o in bucatele mai mici (mama a curatat fasolea si Mirela a spalat-o si a rupt-o in bucatele mici). Ceapa taiata marunt,...
Spaghete cu ce am gasit prin frigider
Mai intai am pus spaghetele la fiert, intr-o oala inalta am pus apa cu o jumatate de lingurita de sare si am lasat sa clocoteasca, apoi am pus spaghetele sa fiarba cca 8 min, apoi le-am pus in strecuratoare sa se scurga apa. Intr-un castron am ras branza de oaie, urda dulce si cascavalul, am...
Desert prajitura Mirela
Mai intai am rupt ciocolata bucatele si am pus-o la topit pe baie de aburi, cu frisca lichida. Nu trebuie sa atinga punctul de fierbere, cand este ciocolata topita, se trage de pe baia de aburi, se lasa putin sa se raceasca, apoi se baga la congelator cca 30 min. Separat mixam frisca lichida...
Ghiveci cu pui la oala de lut
Mai intai am spalat ciocanele de pui, le-am sters cu un servet si apoi le-am stropit cu putin ulei si am presarat condimentele de la Delikat. Separat am curatat toate legumele, le-am taiat in bucati mai mici, le-am pus intr-un castron incapator si le-am presarat cu sare si ierburi de gradina....
Prajitura cu visine
Mai intai am cules visinele, le-am scos samburii si le-am lasat la scurs. Am separat albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le-am amestecat cu uleiul, albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si zaharul vanilat si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Apoi am...
Muschi file cu cartofi noi la slow cooker Crock-Pot
Am curatat cartofii si i-am taiat in doua, apoi i-am trecut printr-un amestec de ulei de masline, boia dulce si condimente pentru cartofi. Asezam cartofii in vasul slow cooker-ului Crock-Pot 2.4 l. Separat zdrobim boabele de piper, apoi le amestecam cu ulei de masline si boia dulce, trecem...